Bucatareala, Dieta Montignac, Mincaruri gatite, Rețete, Tradiționale

Chiperchi

Asta e varianta de piperchi sau chiperchi (cum vreți să-i spuneți) descrisă în Bucatele… lui Radu Anton Roman, și e o mîncare machidonească foarte populară, pe numele original piperchi țârgâsiti, în traducere ardei prăjiți.  Machidonii sînt cunoscuți și ca aromâni într-un limbaj mai elevat. Indiferent cum le-aș spune, mie îmi sînt tare dragi pentru că au multe obiceiuri foarte frumoase pe care le păstrează aproape neschimbate de cînd au ajuns pe teritoriul României, pentru că sînt foarte prietenoși, foarte săritori la nevoie, se ajută enorm de mult între ei, cultivă ca nimeni alții relațiile umane și, nu în ultimul rînd, au niște feluri de mîncare excelente,  bazate mult pe produsele care se obțin de la ovine, în care sînt specialiști. În mod special brînza de oaie, cu responsabilitate spun că nu știi ce e aia brînză de oaie pînă nu ai mîncat brînză de la machidoni.

Ca pe multe alte mîncăruri, și pe asta am mîncat-o numai făcută de mine, deci n-am un etalon, dar eu cred că e foarte bună așa cum o fac pentru că am mai dat și altora rețeta mea și au fost încîntați de ea.

Ingrediente:
Ardei (preferabil capia roșu, după gustul meu) – aproximativ 1 kg (în rețeta de mai jos am folosit jumatate ardei gras alb, că venise pofta fără să fiu aprovizionată corespunzător);
Roșii bine coapte – cam jumătate de kilogram, dar pot fi și mai multe, o să iasă mai zemoasă;
Brînză de oaie, telemea – 300-400 grame.
3 ouă
un pahar de iaurt
cîțiva căței de usturoi
ulei de măsline

Pozele orientative, aici roșii și ardei gras verde (merge de orice fel, cică chiar și cu gogoșar). Se vor tăia felii.

???????????????????????????????

Ardeii capia tăiat feliuțe și usturoiul la fel.

???????????????????????????????

În niște ulei de măsline se pune la prăjit usturoiul:

???????????????????????????????

Apoi se pun la prăjit ardeii, și după ce se lasă pe foc vreo 5 minute, se adaugă roșiile tăiate felii. În funcție de inspirație, cîteodată pun mai întîi ardeii și îi las să se prăjească bine, apoi adaug roșiile și apoi usturoiul, nu e musai să fie asta ordinea.

???????????????????????????????

Important e ca ardeii să fie prăjiți dar nu foarte tare, mai ales dacă mîncarea se mănîncă imediat, iar roșiile să își lase zeama și poate chiar să scadă puțin dacă e prea multă, să fie cam așa.

???????????????????????????????

Se pune brînza rasă peste ardei și se amestecă pe foc pînă se topește.

???????????????????????????????

Va arăta aproximativ așa, nu e chiar foarte arătoasă.

???????????????????????????????

Se mai lasă cu focul aprins cît timp se amestecă ouăle cu iaurtul.

???????????????????????????????

Se oprește focul și se toarnă amestecul de ouă și iaurt peste ardei, amestecînd continuu ca să nu se coaguleze oul ci să facă un sos frumos.

???????????????????????????????

Asta e tot, se poate pune în farfurie, mînca, linge farfuria…???????????????????????????????

Pentru fani, e și conformă cu dieta Montignac.

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *