Bucatareala, Deserturi, Rețete

Friganele cu gutui în sos caramel

Ăsta e, pentru mine și blogul meu, cel mai rapid ciclu de la aflarea rețetei, la execuție și la postarea pe blog. Și asta pentru că am fost impresionată de simplitatea, minimalismul rețetei, dar și de implicarea cîtorva componente pe care le știam din copilărie și tînjeam de mult să le mai fac, ca de exemplu friganelele. Cel care m-a inspirat în realizare este Gordon Ramsay. Stăteam așa ca sîmbăta dimineața și mă mai uitam pe Paprika ce mai face lumea, cînd apare Gordon cu ditamai meniul, începînd de la aperitiv, la supă, tocană și desert, care desert m-a cucerit imediat, după cum ziceam, și cum a finalizat el de executat, cum am zbughit-o în bucătărie s-o fac și eu.

Asta e realizarea mea:

20151205_114953

Adică: friganele (pîine dată prin ou bătut în care am presărat multă scorțișoară) cu un fel de gem deasupra. El, Gordon, a făcut de mere, eu am făcut dintr-o gutuie foarte parfumată.

Friganelele nu necesită multe detalii: felii mai groase de pîine (nu prea proaspătă) se dau prin ou bătut în care s-a pus scorțișoară măcinată, apoi se prăjesc în tigaie într-un amestec de ulei cu unt.

Gutuile în sos de caramel: într-un wok am topit cam jumătate de cană de zahăr, cînd a devenit lichid și puțin caramelizat (adică să miroasă a zahăr ars) am pus gutuia tăiată cubulețe, le-am lăsat doar puțin să se ungă cu zahărul ars apoi am pus cam o cană de apă și cîteva linguri de zahăr, probabil 2-3 (de fapt măsura mea e pumnul, nu lingura), un baton de scorțișoară, 3 cuișoare și o steluță de anason, pe care le-am scos după vreo 5 minute de cînd a început să fiarbă. Am lăsat pe foc pînă a scăzut toată apa și a rămas doar caramelul iar gutuile erau înmuiate și am pus un cub mărișor de unt, cam cît o prună (știu că pruna nu e cubică, dar ca idee…).

Am pus gutuile cu sos peste friganele și gata. Pentru sincronizarea perfectă e necesar să se înceapă mai întîi ”gemul” de gutui. Cît timp fierbe el, se fac friganelele, astfel că la final, cînd se servesc, să fie calde amîndouă.

Impresie: excelent! Parfumat, dulce-acrișor, consistențe și texturi interesante, reactivator de amintiri din copilărie și, nu în ultimul rînd, ușor și rapid de făcut.

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *