Bucatareala, Mincaruri gatite, Rețete, Tradiționale

Mîncare de gutui

A venit și toamna, de parcă a chemat-o cineva, și m-am gîndit să pun rețeta asta care e genială, nemaipomenită, extrem de gustoasă și aromată, dar și extrem de contrariantă pentru cei care nu concep mîncăruri din fructe, dulci și cu carne. Ce e aia?! În loc să-și pună atîtea întrebări, eu le-aș recomanda să o facă măcar o dată, apoi să vină să-mi spună mie, aici, că n-am dreptate cînd zic că e cea spectaculoasă și savuroasă mîncare de toamnă.

Pozele le-am făcut acum aproape 4 ani, toamna asta încă nu am făcut-o. Nu prea știam cum să încep, așa că am intrat pe site-ul unde am pus rețeta în 2010, și m-am amuzat la reamintirea unui dialog care avusese loc atunci, îl transcriu și aici:

Soțul: ce faci cu aparatul foto în bucătărie ?
Eu: Pozez
Soțul: ce pozezi ?
Eu: Gutuile
Soțul: Păi ce faci cu pozele ?
Eu: Păi le pun pe internet …
Soțul: Da’ ce ?! Nu știe lumea cum arată gutuile ?
Eu: &^@!%#!&@#^

Gata, încep. E nevoie de gutui (aproximativ 4-5 gutui), carne de pui (aripioare), zahăr, făină, ulei, scorțisoară, cuișoare. Nu cred că mai trebuie să spun că gutuile e bine să fie aromate, zemoase. Și neviermănoase, că altfel e un chin să le cureți.

1

Se curăță de cotoare, dar nu și de coajă. Ca să-mi fie mai ușor, eu le tai mai întîi în sferturi, le scot cotorul cu ajutorul unui cuțitaș…

2

…și le tai în bucăți mai mici.

3

Într-o tigaie cu ulei (de floarea-soarelui) se prăjesc pe rînd bucățile de gutui, nu foarte-foarte tare, cît să se înmoaie și să se rumenească puțin (se vor fierbe).

5

Se scot bucățile de gutuie pe o farfurie.

6

În același ulei, care deja a căpătat aroma gutuilor, se prăjesc aripioarele sau bucățelele de pui care vă plac. La noi dacă e vorba de ceva cu carne de pui, atunci se pun aripioare. Oricît m-am străduit să scot din poză detalii cu aragazul stropit cu ulei de la prăjit gutui și aripioare, tot n-am reușit.

8

Cînd sînt gata se scot și, tot în aceeași tigaie, în uleiul rămas, se toarnă cîteva linguri de faină, cernute printr-o strecurătoare mai mare, și se lasă să se prăjească puțin făina în ulei. Nu trebuie să fie prea mult ulei, dacă de la prăjit gutuile și carnea a rămas prea mult, mai aruncați din el.

12

Se adaugă apă și se lasă să fiarbă pînă iese ceva de consistența unei ciulamale, în care puneți cîteva linguri de zahăr și, după gust, puțină sare.
13

Într-o cratiță pe care putem s-o băgăm la cuptor topim, apoi ”ardem”, niște zahăr, cam o cană.

9

Se amestecă cu ceva, o furculiță, ca să se topească uniform.

10

Trebuie să devină lichid, apoi se va întări pe pereții cratiței. Important: ca să iasă un gust perfect, zahărul nu trebuie sa fie doar topit, ci puțin ars, dar atît de puțin încît să nu capete gust amar. E un moment foarte scurt în care devine dintr-una alta, așa că necesită atenție maximă, de-aia n-am putut să fac nici prea multe poze, că e chestie de secunde cînd trebuie să iei cratița de pe foc. Aceasta este o culoare potrivită, cînd zahărul este cam așa, are și aroma și culoarea cele mai reușite, pe care ulterior le va împrumuta și mîncării de gutui.
11

Peste acest zahăr ars se pune “ciulamaua” fabricată mai devreme în tigaie.

14

Se pune pe foc și se începe amestecarea ca să se retopească zahărul ars și să-și lase încet-încet culoarea, gustul și aroma în sosul care tocmai se creează.

15

Se amestecă în continuare, mai ales dacă mai rămîn cocoloașe, dacă e cazul se mai adaugă apă, zahăr, și musai puneți cîteva cuișoare și o bucățică de scorțișoară pe care apoi să le scoateți, ele doar să-ți lase aroma.

16

Cînd sînteți mulțumiți de consistență, gust, culoare etc, puneți în sos bucățile de gutuie, aripioarele, acoperiți-le cu zeamă și băgați-le la cuptor.
17

După vreo oră și ceva arată așa:

18

După încă aproximativ un sfert de oră gutuile de deasupra aproape se caramelizează iar mirosul în bucătărie devine halucinant. E gata!

19

Pusă caldă în farfurie pentru poza de final.

20

Mie îmi place cînd se răcește puțin și sosul devine mai legat. Poza e făcută din altă sesiune de mîncare de gutui.

Mincare gutui iun09

Succes, poftă bună și vă aștept cu impresii!

Tagged

4 thoughts on “Mîncare de gutui

  1. Minunată combinaţie! Pentru mine, are gustul copilăriei; mîncam, adesea, la bunici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *