Vin

Împletirea artelor: expoziție fotografică & degustare vinuri Crama Hamangia

De vineri, 16 februarie 2018, pînă pe 16 martie 2018 Constanța găzduiește una dintre cele mai mari expoziții foto internaționale, INstantes, desfășurată simultan în 3 orașe din lume, celelalte două orașe fiind Avintes, Portugalia și Vila do Conde, Brazilia.

Vineri a avut loc vernisajul, la Muzeul de Artă Constanța, iar lucrările celor 24 de artiști fotografi din 12 țări sînt expuse atît la muzeu, cît și la Biblioteca Județeană Ioan N.Roman, la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski și la bistro galeria Arterria. Din păcate o răceală m-a ținut acasă chiar în ziua vernisajului, dar duminică am ieșit la colindat și vizitat. Nu trebuie să vă mai vorbesc despre bucuria mea că acest eveniment se petrece în Constanța, locul în care prea puține lucruri de acest fel se mai întîmplă, vă invit să vizitați expozițiile, veți avea foarte multe lucruri frumoase de văzut.

 

Organizatoarea expoziției, neobosita Rodica (Rodica Tănase, artist fotograf cu numeroare premii și expoziții naționale și internaționale), a vrut să le ofere participanților sosiți din toate zonele lumii o experiență locală unică, prin vizitarea orașului, a celor mai frumoase zone ale acestuia, sau, chiar dacă mai puțin frumoase, cu siguranță foarte pitorești: Cazinoul, zona istorică (parcursă cu ghid local în persoana autorului ”Poveștilor Mării Negre”, Cristian Cealera), portul și bricul Mircea. Toate acestea urmate de o retragere la căldură, într-un restaurant, în compania unui vin bun.

Aici intervin și eu în poveste. Rodica, prietena mea, știindu-mi pasiunea pentru vinuri în general și pentru cele dobrogene în mod special, mi-a propus să oferim o degustare de vinuri oaspeților ei. V-am mai zis că eu nu zic ”stai să mă gîndesc”, ci zic ”da!”, apoi încep să mă pun pe foc mic să văd cum se coace ideea. De cele mai multe ori, (asta ca să nu stric statisticile, să zic că ”întotdeauna”), îmi și iese. De data asta am analizat problema și m-am emoționat puternic la ideea că oameni din toată lumea vor fi atenți la ce le voi povesti eu despre vinuri, dar mai ales la ideea că trebuie să desfac sticle și să torn vinul în pahare, pînă acum făcînd această operațiune doar în cadrul restrîns al casei mele, și în cîteva rînduri în practica făcută în timpul cursului de sommelier proaspăt absolvit. De emoție i-am turnat lectorului un pahar de vin… pe lîngă pahar, adică direct pe fața de masă, iar cînd am desfăcut o sticlă de Champagne (adevărată!), zîmbeam fericită, dar toți colegii mei strigau ”înclină sticla!”, pentru că eu o țineam perfect vertical sub bărbia mea, lucru care se putea lăsa cu vreo 2 dinți scoși.

Așa că am cîntărit bine situația și am apelat la unul dintre colegii de la curs care se ocupă de producerea vinurilor la Crama Hamangia, vinuri pe care le degustasem la cursul de sommelier și care îmi rămăseseră pe papilă ca fiind ceva foarte proaspăt, foarte tineresc, foarte dobrogean, așa cum e și crama nou înființată, anul 2016 fiind primul în care au produs primele vinuri. Tare m-am bucurat că au răspuns da!, așa ca mine, fără să întrebe prea multe, ci doar cu bucuria de a-și prezenta vinurile oricui este interesat de vinuri dobrogene.

În ziua și la ora stabilită cu toți participanții, m-am prezentat și eu și am degustat din nou, alături de toți ceilalți, vinurile Cramei Hamangia, însoțite de descrieri ale fiecăruia, făcute de domnul Andrei Sorică, specialistul cramei.

Crama Hamangia este amplasată în actuala localitate Baia, județul Tulcea, numele anterior al comunei fiind chiar Hamangia, locul unde s-a dezvoltat cultura căreia îi aparține și celebra statuetă a Gânditorului, cea mai importantă operă de artă realizată, pînă la Brâncuși, pe teritoriul țării noastre. Nu am avut foarte mult timp să intru în amănuntele pe care le-aș fi dorit despre cramă și restul detaliilor tehnice, pentru că scopul a fost altul, anume de a cunoaște și de a ne bucura de vinurile acestei crame. Dar curiozitatea mi-a rămas, și cum Baia e o la aruncătură de băț de vreo 70 km de Constanța, probabil că mă voi opri pe acolo într-una dintre plimbările mele pe meleaguri dobrogene.

Au fost degustate șase vinuri, patru vinuri albe- Muscat Ottonel demidulce, Sauvignon blanc demisec, Riesling sec, Fetească Regală sec, un vin rose Cabernet Sauvignon sec și un vin roșu – Merlot sec.

Două dintre ele, Cabernet Sauvignon Rose și Aequilibrium Muscat Ottonel au obținut încă din primul an de producție medalii de aur la concursul de vinuri  IWCB (International Wine Contest Bucharest) în 2017.

Oaspeții au fost încîntați să analizeze culorile, aromele și gustul fiecărui vin în parte, apoi să își aleagă vinul pe care să-l consume la masă.

 

Preferatul meu a fost un Cabernet Sauvignon rose sec din 2016. Foarte bun și cu arome interesante mi s-a părut și Fetească Regală, un vin foarte bogat în arome și foarte echilibrat, așa cum îi spune și numele, Aequilibrium.

Cum se întîmplă de obicei în jurul vinului, s-a creat o atmosferă de prietenie și veselie, începînd a fi depănate impresii despre vin, fotografie, mîncare, istorie locală și universală, despre orașul nostru, despre orașele celorlați.

A fost un eveniment frumos pentru realizarea căruia mulțumesc celor de la Crama Hamangia. Le doresc mult succes și în viitor în realizarea vinurilor și în crearea unor astfel de momente în viețile celor care iubesc vinul.

 

 

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *