Mincaruri gatite, Rețete

Cu pui. Cu paste. Cu ciuperci și brînză. Etc. – Paste flaușate

Imposibil să inventez și eu o mîncare și să nu descopăr imediat că o mai făcuse cineva și înaintea mea! Căutînd un nume pentru această rețetă de pui cu ciuperci, paste, brînză și smîntînă, am găsit-o aproximativ la fel făcută aici, doar că a mea pare mai bună, deși mă gîndesc acum că mi-ar fi plăcut să-i pun niște mazăre. Originală sau nu, această mîncare merită toată atenția pentru că se face repede și e foarte ”confortabilă”, e ca o păturică cu care te învelești cînd ți-e frig. Păturica pentru stomăcel – o posibilă denumire? (În urma brainstorming-ului de pe facebook și a propunerilor primite, am decis să numesc mîncarea, măcar temporar, paste flaușate)

Hai să scriu și cum am făcut-o, pentru că fiind o rețetă de realizat în aproximativ 15 minute, n-are sens să mă lungesc eu cu scrisul. 

N-am poze cu ingredientele, toate fotografiile sînt făcute cu telefonul în cele cîteva minute în care am preparat mîncarea.

Ingrediente (pentru 3 porții foarte mari):

  • O jumătate de piept de pui – eu am avut un piept întreg de la un pui de țară de la care folosisem părțile mai mari pentru grătar și îmi rămăseseră bucățelele acelea mai franjurate de la tranșarea de pe os, le-am folosit pe acelea;
  • 6 ciuperci mari;
  • 150-200 g de brînză Cheddar;
  • 300 g paste scurte, eu am folosit capunti, niște paste în formă de bărcuțe, foarte potrivite pentru a reține mai mult sos;
  • 200 ml smîntînă pentru gătit;
  • Unt și ulei de măsline pentru prăjit;
  • Condimente: sare, piper, ierburi uscate (busuioc, oregano), peperoncino, schinduf și harissa;
  • Diverse alte sosuri pentru aromatizare: ketchup, muștar, sos usturoi (opțional).

Ca să fie gata în 15 minute o mîncare, ne trebuie puțină organizare. Am început prin a pune apă la fiert pentru paste, apoi, cînd apa fierbea, am adăugat și pastele. Am curățat ciupercile și le-am tăiat bucăți mărișoare. Am dat pe răzătoare brînza Cheddar. 

Între timp am pus la prăjit în unt și ulei de măsline, într-o tigaie cu fund dublu și pereți înalți, bucățelele de pui tăiate potrivit pentru o îmbucătură și am lăsat pînă cînd au început să se rumenească doar puțin. Am adăugat peste pui ciupercile. Acestea au lăsat imediat o zeamă în care se și fierb. Am condimentat cu puțin piper și un praf de sare.

Cînd și ciupercile sînt fierte în propria zeamă, am adăugat un praf de harissa și cîte o lingură din fiecare sos: ketchup, muștar, sosul de usturoi. Nu fac des așa amestecătură de mirosuri și gusturi, fiind chiar minimalistă în condimentare, dar acum așa mi-a venit mie și a fost bine. Am amestecat bine și am mai lăsat să se caramelizeze acele sosuri pe carne și s-o aromatizeze. 

Am adăugat pastele fierte cu puțin din apa în care au fiert, apoi brînza rasă și am lăsat pînă cînd s-a topit toată brînza, amestecînd continuu ca să nu se prindă de fundul tigăii.

Am adăugat smîntîna de gătit și am amestecat bine, apoi am adăugat restul condimentelor: schinduful, ierburile uscate, cîțiva fulgi de peperoncino.

Am potrivit de sare și am lăsat să se lege bine sosul și să pătrundă în și printre paste, încă aproximativ 2-3 minute, la foc mic.

Am considerat că e gata cînd imaginea a fost una ca aceasta: sosul ținîndu-se bine pe paste, emanînd multe mirosuri calde și îmbietoare:

Să vă spun ce gust are și cît de bine pică o porție din această mîncare atunci cînd vii înfometat acasă? Mai bine încercați să o faceți și voi și o să vedeți singuri cum e, să nu ziceți că mă laud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *