Ciorbe, supe, zamuri, Rețete

Supă de creveți cu linte roșie și lapte de cocos

Am astăzi pentru voi o rețetă uimitor de simplă și de gustoasă, o supă care pare foarte exotică, ducîndu-te cu gîndul la o insulă tropicală, dar în același timp mie mi se pare potrivită vremurilor răcoroase de iarnă. Lapte și fulgi de cocos, creveți, coriandru verde, linte roșie și alte ingrediente ușor digerabile, dar consistente, intră în componența acestei supe delicioase. 

Ideea preparării acesteia mi-a venit din prima clipă cînd m-am trezit cu un pachet uriaș de produse primite de la SanoVita și un alt pachet de la Heinner cu un multicooker a cărui simplă vedere promitea foarte multe beneficii pentru mine prin bucătărie. 

Produsele SanoVita sînt indicate pentru oricine alege o alimentație vegetariană sau pentru perioadele posturilor sau dietelor, dar, pentru cineva ca mine și ca familia mea, pot fi folosite la fel de bine ca ingrediente în mîncăruri care conțin și carne. Pe pagina lor veți găsi foarte multe produse vegetale care sînt convinsă că vă vor inspira și pe voi să gătiți mîncărurile voastre preferate. Răsfoiți cu atenție paginile lor, pentru că pe pagina de Facebook a blogului meu voi organiza și un concurs ce se va derula în perioada 10-15 februarie 2019, și care va avea ca premiu atît setul de produse SanoVita pe care l-am primit eu, cît și multicooker-ul Heinner HMCK-5BK. 

Pentru cine nu e familiarizat cu termenii, multicooker-ul este un aparat care gătește. Acesta are un vas de 5 litri în care se pun ingredientele, toate deodată sau pe rînd, depinde cum e felul preparatului, stabilind diverse programe presetate, sau făcîndu-ți singur programul, prin combinații de timpi și temperaturi. Acesta are 11 programe presetate, un display cu LED, funcție de menținere la cald și alte lucruri interesante pe care urmează să le mai descopăr. Acum am fost impulsionată de pofte și curiozitate să văd cum se descurcă, așa că m-am apucat pentru prima dată să utilizez un multicooker, și, să nu spuneți la nimeni, citind doar sumar manualul. N-a fost foarte greu, pentru că supa mea a necesitat doar cîteva operațiuni, dar pentru a găti ceva mai complex, cu siguranță va trebui să mă documentez mai bine.

Deocamdată să vă spun cum și cu ce am făcut eu supa. 

Ingrediente (4-5 porții)

 • 450 g creveți decorticați. Pot fi din cei mici sau medii, congelați, prefierți sau proaspeți, de care găsiți. Pentru prepararea supei se vor toca bucățele mici, dar se pot păstra cîțiva întregi pentru decorarea în farfurie. Eu am avut 300 g creveți foarte mici și încă 150 g creveți medii pentru decor, dar și pentru gust. Pe cei cu care am decorat farfuriile i-am fript puțin pe o tablă unsă cu ulei.  
 • 2 linguri de unt + 2 linguri ulei de măsline;
 • 2 căței de usturoi;
 • O bucată (2-3 cm) ghimbir proaspăt;
 • O bucată de ardei roșu iute… nu prea iute, sau alte variante pe care le preferați pentru a face preparatul puțin picant, poate cîțiva fulgi de peperoncino;
 • O legătură de ceapă verde;
 • 1 morcov;
 • 1 păstîrnac sau 1 pătrunjel;
 • 3 eșalote;
 • 2 lingurițe de curry pulbere;
 • o linguriță amestec de piperuri măcinate;
 • 150 g linte roșie SanoVita;
 • 1 litru supă de carne;
 • O cutie lapte de cocos SanoVita;
 • O lingură chipsuri de cocos SanoVita;
 • Zeama de la o lămîie;
 • Coriandru verde.

Modalitate de preparare:

În vasul multicooker-ului se pun untul și uleiul de măsline. Se adaugă cei 2 căței de usturoi tăiați feliuțe subțiri. (Eu am pus pe programul ”sauté”, adică unul presetat, cu gîndul să caut între timp o altă setare, dar totul a decurs așa de bine și de repede pe setarea sauté, că așa a rămas pînă la finalul preparării.)

Morcovul, păstîrnacul, ghimbirul, eșalotele și ardeiul iute se mărunțesc ca o pastă cu ajutorul unui tocător electric.

Se pun legumele tocate în vasul multicooker-ului peste untul topit și se lasă la călit. Se adaugă pulberea de curry și amestecul de piperuri. Se vor simți imediat aromele degajate de condimente. Se adaugă lintea roșie spălată și scursă.

Peste toate acestea se toarnă supa de carne și laptele de cocos și se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute cu capacul închis. E o operațiune curată și silențioasă cu ajutorul multicooker-ului, doar un fir de abur iese printr-o supapă din capac. 

Între timp se toacă creveții bucățele mici, la fel ceapa verde, chipsurile de cocos și coriandrul.

Se adaugă în vasul multicooker-ului creveții tocați, fulgii de cocos și ceapa verde și se mai lasă să fiarbă 5-10 minute cu capacul închis. La finalul celor 10 minute capacul se ridică, se potrivește de sare, se adaugă zeama de la o lămîie și coriandrul verde tocat.

Rezultatul? O supă groasă, frumos colorată, consistentă și aromată. Se pune în boluri și se adaugă cîțiva creveți întregi fripți pe o tablă sau trași puțin într-o tigaie cu puțin ulei. Cîteva fire de coriandru verde vor aroma și mai tare supa. 

Sper că această rețetă vă va inspira să o preparați la voi acasă, dar și să participați la concursul care vă poate aduce drept premiu toate aceste produse SanoVita, dar și multicooker-ul Heinner. Succes! 

Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *