Anunturi, Vorbe

#istoriepepâine – strîngere de fonduri pentru reeditări prin precomandă cărți

Titlul este exact hash tag-ul pe care Cosmin Dragomir îl folosește în cele mai multe dintre postările pe care le face pe gastroart.ro. Pentru că asta face, istorie. Fost jurnalist, actual istoric culinar. V-am povestit despre el cînd și-a lansat la Constanța prima carte editată la editura GastroArt, ”Bucătăria română de la 1865”, unul dintre evenimentele din ultimul an care tare mi-a bucurat sufletul de iubitor de gastronomie românească.


Acum Cosmin Dragomir își propune ceva mai mult. Să editeze 3 cărți vechi de bucate. Vă las mai jos textul scris chiar de el, în care își prezintă propunerea pe care o are pentru voi. Eu vă dau doar adresa unde puteți dona ușor de tot, fie că vreți să o faceți ca persoană fizică, fie ca firmă din orice domeniu, dar mai ales din cel al gastronomiei, pentru că orice contribuție este recompensată prin cărțile ce vor apărea, prin produse tradiționale românești sau prin tipărirea siglei firmei pe coperțile cărților. O propunere cinstită, pentru că, din păcate, altă modalitate de a edita astăzi cărți de istorie culinară nu prea există. Nu văd niciun motiv să îmi doresc anonimatul, așa că vă anunț că deja mi-am precomandat cărțile prin achitarea celor 200 de lei. Vă invit și pe voi să o faceți.

Site-ul unde puteți face donațiile este: https://www.tesustin.ro/campanii/vezi-campanie/istorie-pe-paine-37

Iar acum prezentarea proiectului, făcută chiar de Cosmin.

”Salut! Sunt Cosmin Dragomir inițitatorul gastroart.ro singura revistă on-line dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești. Sunt co-organizator al Congresului de Gastronomie și Vin, co-inițiator al Legii Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului, am organizat zeci de evenimente și conferințe despre gastronomia românească.

O reeditare urmată de o propunere îndrăzneață pentru voi:

În luna mai am reeditat, în premieră, după aproape 150 de ani, singura carte de bucate tipărită pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, iar astăzi vă rog să lucrăm împreună într-un proiect editorial:

Vă propun o colecție de reeditări ale cărților vechi de rețete, unele în premieră absolută, ce vor apărea în condiții grafice deosebite și cu un aparat critic excelent.

Și pentru că este 1 decembrie și sărbătorim Centenarul, primele trei cărți pe care le voi tipări la anul sunt strâns legate de 100 de ani de la Unire: vorbim de prima carte de bucate tipărită în Țara Românească (București, 1847), prima carte de bucate tipărită în Moldova (Iași, 1841) și prima carte de bucate în limba română tipărită în Ardeal (Brașov, 1874).

Dar asta nu e tot, cum s-ar agita o domniță la teleshopping . Profitul obținut din aceste trei volume va fi reinvestit în alte volume până când colecția cărților fundamentale ale gastronomiei românești va căpăta consistența unui proiect național extrem de important. Acesta este singurul proiect coerent de tipărire, în colecții, a istoriei gastronomiei românești.

Probabil suma vă pare mare, dar de fapt înseamnă 350 de persoane care sunt dispuse să plătească în avans (200 de lei) pachetul cu cele trei volume și să aibă răbdare ca la anul să le primească acasă. Suntem siguri că dacă, în unele cazuri, am așteptat și peste un secol până la o nouă reeditare, până la anul ce vine putem avea răbdare. Calitatea este cel mai de preț ingredient!

De altfel, după lansarea acestei colecții editura GastroArt își propune și inaugurarea altei colecții cu volume contemporane de istorie, antropologie, entologie și arheologie culinară. Un astfel de demers este extrem de costisitor iar istoria gastronomiei este un domeniu din care poți trăi decent, dar nu să și poți investi iar creditele sunt dezavantajoase pentru oricine.

Cele trei cărți care inaugurează această colecție sunt:

1. Maria Maurer, carte de bucate (1847, București) a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim și nu se găsește nici măcar prin anticariate. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească. Există aici un manuscris mai vechi, din epoca brâncovenească, dar care a circulat ca manuscris și pe care avem de gând să îl republicăm în colecție. 

2. Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași 1841, este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, dar ediția noastră vă propune câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori. 

3. Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori, exact ca în cazul nostru), din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent. 

În ceea ce privește așa-numitele recompense: 

– donația de 100 de lei reprezintă ori contravaloarea volumului Bucătăreasa Națională (peste 500 de pagini) ori contravaloarea celorlalte două cărți, la alegerea dumneavoastră. Ele vă vor ajunge acasă prin curier/poșta română imediat după apariție. 

– donația de 200 de lei reprezintă contravaloarea întregului set de trei cărți. 

– donația de 500 de lei reprezintă sprijinul dumneavoastră necondiționat pentru acest proiect. Nu veți primi cărți, dar veți primi un coș cu produse ale producătorilor locali. 

– donația de 2500 de lei se adresează unor darnici boieri sau societăților comerciale. În schimbul acestei sume vom tipări sigla pe coperta a IV-a a celor trei volume, vă vom menționa în toate comunicările, pe toate afișele, roll-up-urile de la evenimentele de lansare etc. 

Ajutorul dumneavoastră nu înseamnă doar bani, ci mai ales contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească. Avem nevoie de ajutorul vostru iar împreună putem scrie, din nou, istorie!”

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *