Deserturi, Rețete

Panna Cotta, gen

Am renunțat să fac cozonac de Crăciun, pentru că mi-au rămas ochii la o minunăție găsită pe blogul unui chef pe care îl urmăresc de ceva timp pe facebook, Nico Lontras.

Minunăția puteți s-o vedeți și voi aici.

El se juca (vorba vine, de fapt e treabă serioasă ce făcea el)  cu jeleuri făcute din vodkă încorporate într-o masă gelatinoasă făcută din lapte condensat. Cum eu sînt mare fan panna cotta, mi-am propus s-o fac și eu adaptînd ideea de bază condițiilor specifice bucătăriei mele. Și anume, jeleul colorat l-am făcut din sirop natural de afine, sirop aproape natural de ghimbir, ambele produse de “Steaua Divină”, și sirop mai puțin natural de mentă, luat de la Auchan, marca proprie.

Panna cotta este un desert italian făcut din smîntînă dulce și lapte, jumi-juma, în care se mai pun zahăr, arome, gelatină și, poate, pentru cine preferă, un pahărel- două de ceva lichior. Se servește cu sosuri din fructe sau sos caramel. Eu l-am făcut doar prima dată exact așa cum zice rețeta, de cele mai multe ori folosind numai smîntînă dulce subțiată cu apa în care am dizolvat gelatina, sau folosind, mai ales în lunile de vară, combinația iaurt cu smîntînă și bucățele de fructe din compot.

Să mă laud mai întîi cu finalul, de care sînt foarte mîndră:

DSCN0294

Jeleurile puteau fi mai viu colorate, dar de frica utilizării coloranților alimentari am preferat varianta asta a siropurilor gata făcute. Care și ei au coloranți, probabil, dar nu-i văd eu…

Jeleurile din care am făcut cubulețele:

DSCN0220

Jeleul tăiat ușor cu vîrful unui cuțit foarte subțire:

DSCN0223

Cuburile de jeleu scoase din tăvițe…

DSCN0227

…apoi amestecate într-o tavă:

DSCN0231

Peste toate astea se toarnă compoziția de panna cotta și se pune la închegat cîteva ore la frigider.

DSCN0232

E destul de simplu de făcut și poate suporta foarte multe variante a compozițiilor jeleurilor, chiar aștept idei.

Tagged , ,

4 thoughts on “Panna Cotta, gen

  1. Wow. arata nemaipomenit. si cum am un sirop natural (pe bune) de brad si inca cateva zile la dispozitie sa mai caut siroape cred ca fac si eu o colorata de asta pt anul nou…

  2. Dar siropul de brad nu e incolor? Am vazut si eu in magazin, avea o eticheta verde transparenta in jurul ei, dar cind am inclinat-o sa vad in gitul sticlei exact nuanta de verde pe care o voi obtine, am vazut ca era total incolor. De-aia am luat beleaua aia de menta, care deja s-a intins in masa alba a panna cottei 🙁 Cu siropurile naturale nu s-a intimplat asa.
    Sa nu diluezi foarte tare siropurile, ca trebuie sa ramina mai dulce decit atunci cind il bei. Eu am facut cite 400 ml de sirop din fiecare model in vase gradate, apoi am pus 3 plicuri de gelatina in 300 ml de apa, am lasat sa se umfle, am incalzit apoi putin apa pina s-a topit gelatina si am pus cite 100 ml de apa cu gelatina in fiecare vas cu sirop, ca atita gelatina trebuie la 500 ml lichid. Succes, astept poze!

  3. al meu parca e verde… sa ma uit mai bine…
    daca am timp si chef de cumparaturi si gateli (a se citi daca se face fi-mea bine), il fac..daca nu, cu prima ocazie cand am musafiri…
    arata nemaipomenit oricum….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *