Aperitive, Rețete

Ceva împrumutat… (găluște cu jumări)

Am cules rețeta asta de la prietena mea, Carmen, care a pus-o pe blogul ei săptămîna trecută. Asta e și o ocazie bună să-i mulțumesc pentru toate rețetele pe care mi le-a furnizat de-a lungul timpului, de unele dintre ele încercînd să scap, dar ele ținîndu-se ca scaiul de mine, unele chiar creîndu-mi dependență. Asta și pentru că sînt, în general, rețete simple, cu 2-3 ingrediente pe care le găsești oricînd prin casă, sau din reciclări ale altor preparate care în forma inițială nu se mai mănîncă, dar nu te înduri nici să le arunci. Și simplitatea culinară este unul dintre conceptele pe care le propovăduiește, printre altele, pe blogul ei.

E vorba despre găluște sau gomboți cu jumări de porc.

O să încep cu o poză de la final.

10

Aluatul se face la fel ca cel de găluște / gomboți cu prune: cartofi fierți zdrobiți, ouă, făină, sare. Umplutura este făcută din  jumări de porc tocate mărunt și amestecate cu cîteva cepe prăjite.

02

Am condimentat cu boia iute și boia dulce și am pus cîte o linguriță în fiecare viitoare gălușcă.

03

Am adunat aluatul în jurul umpluturii și am făcut găluștele aproape sferice, apoi le-am pus la fiert și le-am lăsat încă vreo 5-7 minute din momentul cînd se ridică la suprafată (cîteodată se lipesc de fundul cratiței și trebuiesc dezlipite ușor de acolo ca să iasă la suprafată…)

Așa-s gata (mergeau date prin puțin pesmet auriu, pentru efectul vizual):

04

Și așa-s în farfurie, gata să fie mîncate, cu un fir din grăsimea rămasă în tigaie de la umplutură și cu garnitură de varză roșie.

09

Sau din alt unghi:

11

Sau… neah, gata, mă opresc aici, deși mai am poze destule.

Asta e o specialitate austriacă și pe-ăla care zice de români că mănîncă chestii grele îl invit să facă niște găluște de-astea și să-mi spună dup-aia cum stă treaba. Cu toată greutatea lor, mie mi-au plăcut foarte mult.

Pentru că mi-a mai rămas niște aluat, am tăiat frumușel niște panglici…

05

Pe care le-am fiert…

06

…peste care am presărat un amestec de pesmet, zahăr și scorțișoară măcinată.

08

Iar la final … le-am mîncat.

Tagged , , ,

3 thoughts on “Ceva împrumutat… (găluște cu jumări)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *