Plăcinte, Rețete

Plăcintă cu praz și brînză

Am luat praz ca să fac ceva, m-am sucit și am făcut altceva. A ieșit buuun, am zis să vă spun și vouă. Am vrut ca prazul să fie adevărata vedetă a acestui preparat, așa că am folosit brînza într-o combinație cu smîntînă și ou doar ca bază și liant pentru batonașele de praz din care am făcut umplutura acestei plăcinte speciale. În pofida simplității umpluturii, datorită aluatului care este unul absolut special și minunat (l-am mai folosit și la plăcinta australiană cu carne), plăcinta asta a fost un deliciu. Principiul de bază al aluatului este să se folosească 300 g de materie grasă (fie că e unt, untură sau brînză Cheddar) la 600 g făină și 250 ml apă rece. Deci puteți varia proporțiile între grăsimi, avînd grijă să rămînă un total de 300 g. De data asta am avut doar o bucățică de 100 g de Cheddar, așa că am folosit 200 g de untură. Ca și data trecută, a ieșit excelent!

Aveți mai jos rețeta.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 100 g brînză Cheddar;
  • 200 g untură de porc;
  • 600 g făină;
  • o linguriță de sare;
  • 250 ml apă rece.

Pentru umplutură:

  • Tot prazul pe care-l vedeți în poză, adică 5 fire mari, că în poză par niște firișoare de cepșoare mici, dar nu, ele sînt bucăți MARI de praz.

Curățat de prima foaie, păstrăm numai partea albă, pe care o spălăm bine.

  • 5 ouă;
  • 200 ml smîntînă de gătit cu 32% grăsime;
  • 200 g de brînză (telemea de oaie, de vacă, de capră… de care aveți prin frigider mai uscată, ăsta a fost criteriul meu acum, și e în general cînd prepar ceva în care intră și brînza – să folosesc ceea ce e mai greu de mîncat ca atare;
  • sare, piper, nucșoară;
  • un ou pentru uns plăcintele înainte de coacere.

Mod de preparare:

Ne ocupăm mai întîi de praz. Îl tăiem în batonașe de 2,5-3 cm lungime, îl punem într-o tavă pe hîrtie de copt, turnăm un fir de ulei, o ceșcuță de apă, sare și piper, le amestecăm bine (cu mînuța e cel mai bine, să se ungă tot prazul de ulei și apă).

L-am pus la cuptor la 200 grade Celsius, iar tava am acoperit-o cu o folie de aluminiu, în prima fază, ca să se înnăbușe. În mod normal puteam să-l pun la călit scurt într-o tigaie pe aragaz, tot cu ulei și puțină apă, s-ar fi făcut mai repede, dar cum era ora prînzului și trebuia să plec și la serviciu după amiază, am preferat varianta cuptorului, care mă lipsea de parfumuri suplimentare. Cred că l-am lăsat vreo 45 de minute la cuptor, cît am mai făcut eu celelalte lucruri prin bucătărie. L-am mai verificat din cînd în cînd, am fost mulțumită de el cînd arăta așa, adică puțin înmuiat.

Cît stă prazul la cuptor facem aluatul, care trebuie să mai stea și el puțin la frigider pînă să-l întindem.

Într-un castron amestecăm făina cernută cu cubulețele de brînză Cheddar, untura, sarea și apa foarte rece.

Amestecăm totul și frecăm între degete brînza, făina cu untura și apa, dar nu foarte-foarte mult, pot rămîne și bucățele mai mari de brînză. Vedeți?

Acoperim cu o folie alimentară aluatul și îl punem la frigider să se ”odihnească”.

În acest timp amestecăm ouăle cu smîntîna și brînza dată pe răzătoare, adăugăm după gust sare și condimente, piper și nucșoară, poate și altele, dacă vreți.

Scoatem aluatul de la frigider, îl împărțim în 2 părți egale și întindem 2 foi de aproximativ 4-5 mm. Din una vom face baza plăcintelor, decupînd foi ceva mai mari decît tăvile în care facem plăcinta, iar cu cealaltă le vom acoperi după umplere. Nu contează cît de peticit e aluatul din tăvițe, nu se va mai cunoaște nimic din toate astea după coacere.

În fotografie este deja pusă și compoziția de ouă cu smîntînă și brînză, pe care am împărțit-o proporțional, să ajungă la toate tăvițele, 2 mici și una mai mare am avut eu.

Între timp a fost gata și prazul, pe care l-am distribuit și pe el vertical în tăvițe, scufundîndu-l în compoziția de ou, smîntînă și brînză. Deși mi se părea foarte mult, l-am înghesuit pînă a intrat tot-tot.

Am acoperit cu cealaltă foaie, decupată și aceea după forma și mărimea tăvilor, am decupat frumos cu cuțitul în jurul marginilor, ca să scap de surplusul de aluat (pe care nu-l aruncăm! facem cu el niște delicioase sărățele) și am presat cu dinții unei furculițe pe margine ca să se lipească.

Am făcut 2 tăieturi în aluat, ca să aibă pe unde să iasă aburii din interior, am uns cu un ou, am presărat puțină sare și am dat la cuptor.

A stat cam o oră la cuptor, la o temperatură aproximativă de 190-200 de grade Celsius.

Cînd am scos-o arăta așa:

Iar la interior cam așa:

Un gust excelent de praz dulceag cu umplutura cremoasă de ou cu smîntînă și brînză, învelite în deliciosul aluat crocant la suprafață, asemănător foietajului. O minunăție de plăcintă adaptată după alte cîteva rețete care conțin ori acest aluat, ori această umplutură, dar pe care vă recomand s-o încercați.

 

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *