Aperitive, Rețete

Sărățele

Nu a pornit ca o rețetă de sine stătătoare, ci ca o urmare a altor rețete, ca să folosesc resturile de aluat rămase, dar consider că aceste sărățele pot fi făcute foarte bine și independent de alte preparate. Este un aluat asemănător la gust și consistență cu aluatul foietaj, numai că se face de 1000 de ori mai repede și mai simplu. Aproximativ.

Principiul de bază al preparării aluatului este să se folosească 300 g de materie grasă (fie că e unt, untură sau brînză Cheddar) la 600 g făină și 250 ml apă rece. Deci puteți varia proporțiile între grăsimi, avînd grijă să rămînă un total de 300 g. Am scris asta și în postarea anterioară, dar e bine să fie și aici.

Pentru că la niște plăcinte (de exemplu la cea cu praz, scrisă anterior, sau la plăcinta cu carne) am folosit acest tip de aluat, iar cu ce a rămas am făcut niște minunate sărățele care s-au mîncat imediat, am zis să postez și separat rețeta.

Ingrediente:

  • 150 g brînză Cheddar;
  • 150 g unt (sau grăsime de porc);
  • 600 g făină;
  • 250 ml apă rece;
  • o linguriță de sare;
  • un ou (pentru uns);
  • chimen, parmezan sau cașcaval pentru presărat deasupra.

Repet modul de preparare a aluatului.

În făina cernută se pun untura sau untul, brînza Cheddar tăiată cubulețe mici, lingurița de sare și apa rece.

Băgăm mîna și începem să fărîmițăm și să frămîntăm totul, să mărunțim brînza și să omogenizăm compoziția. Nu exagerăm cu mărunțirea, e perfect dacă rămîn cîteva bucățele mai mari de brînză.

Împachetăm aluatul într-o folie alimentară și îl punem la frigider jumătate de oră. Sau mai mult, că poate sta, dar măcar atît.

Din aluatul format se iau bucăți și se întind foi de 4-5 mm grosime, pe masa presărată cu puțină făină.

Se ung foile cu ou bătut, se presară chimen, cașcaval ras sau parmezan. Se taie cu ajutorul unei rotițe sau vîrf de cuțit în forme lungi dreptunghiulare și se pun la copt pe foaie de copt.

La mine au fost gata în aproximativ 45 de minute de stat la cuptor, la 180 de grade.

Foarte, foarte bune!

Tagged , ,

2 thoughts on “Sărățele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *