Aperitive, Bucatareala, Internaționale, Plăcinte, Rețete

Șuberec cu aluat crocant

Crustă crocantă, cu bășici, peste o crustă moale, o descriere modestă, dar o chestie tare bună… am testat noua rețetă de aluat cu care se pot face chestii prăjite cu umpluturi, eu am făcut șuberec, dar cu siguranță voi mai încerca și altele.

Spre deosebire de aluatul clasic care conține minimum de ingrediente, și anume făină, apă, sare, iar șuberecul iese moale, se poate îndoi sau rula, șuberecul făcut astfel iese mai rigid, se poate mînca mai ușor, iar crusta e, îndrăznesc să spun, mai gustoasă.

Pentru aluat nu am poze decît de la final, cînd am văzut cît de bine s-au potrivit toate ingredientele în cantitățile din rețetă, de n-a trebuit să mai adaug nici apă, nici făină, nimic, și m-am hotărît că trebuie să distribui această rețetă, dar mai ales să o rețin chiar eu.

  • 3 căni și jumătate de făină;
  • o cană apă fierbinte;
  • 1 ou;
  • 100 g unt;
  • O linguriță de sare.

Se topește untul, se bate puțin oul, se amestecă amîndouă.

Peste făină se toarnă apa fierbinte, sarea, și se amestecă puțin cu o furculiță, apoi se toarnă amestecul de ou cu unt și se frămîntă cîteva minute. Se formează un aluat foarte frumos și ușor de manevrat. Asta o spun eu, care nu agreez facerea, atingerea și, în niciun caz, frămîntarea unui aluat. Ăsta cum îl pui, așa stă.

Îl acoperi cu un prosop curat cît timp faci umplutura.

Compoziție umplutură:

  • 500 g carne de berbec degresată și tocată;
  • 2 cepe mari tocate mărunt;
  • 1 linguriță piper proaspăt măcinat;
  • 1 linguriță sare;
  • 1 linguriță mentă uscată;
  • 1 lingură ulei.

Se călește ceapa într-o lingură de ulei, pînă devine sticloasă (o să povestesc eu cîndva cum vine asta, poate e ambiguu pentru unii). Peste carnea tocată se adaugă ceapa prăjită, piperul, sarea și menta uscată.

Aluatul se împarte în 2 sau 3 și se întinde, pe rînd, în foi de 3-4 mm. Se taie în forme rotunde cu ajutorul unei farfurii. Sau se iau bile din aluat care se întind fiecare în parte, am făcut și-așa, și-așa. Adică am întins și foi, dar cu restul de aluat care îmi rămînea după tăierea în forme rotunde, am făcut forme rotunde individuale. Eu le-am întins fără făină pe masă, fără ulei, doar pe o mușama, s-a lipit puțin aluatul, dar se desprindea ușor. Pe fiecare jumătate de foaie se întinde aproximativ o lingură de carne, adică un strat nu foarte gros, ca să aibă cum să se pătrundă bine la prăjit.

Se acoperă cu cealaltă jumătate și se presează foarte bine marginile cu degetele, ca să se închidă.

Se pun la prăjit într-o tigaie cu mult ulei încins.

După ce se rumenesc, dar stau și suficient timp cît să se pătrundă și carnea din interior, se scot pe o farfurie acoperită cu hîrtie absorbantă. Deși se rumenesc din primul minut, nu le dăunează și nu se ard dacă stau mai mult la prăjit, dacă dăm focul puțin mai mic decît la început.

Ar fi putut fi făcute și niște poze mai frumoase, dar asta a fost o cină rapidă într-o seară, o încercare care s-a dovedit foarte reușită, așa că ne mulțumim cu niște poze făcute cu telefonul. În schimb mîncăm un șuberec excelent, alături de un pahar de ayran.

 

Tagged , , ,

1 thought on “Șuberec cu aluat crocant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *