Aperitive, Bucatareala, Rețete

Ardei copți cu brînză Feta

Suspectez faptul că pe timp de caniculă mi-e perturbat uzul rațiunii, astfel că mă apucă gătitul înfocat, adică ”înfocat” la propriu, cu mult foc, exact cînd afară sînt peste 30 de grade. Numai pe timp extrem de călduros îmi aduc aminte de această ”mîncare”, fapt justificabil, totuși, pentru că numai vara găsesc ardei capia atît de buni pentru copt. Și chiar dacă o fac la cald, o mănînc rece, așa că merită efortul inițial, ca după aceea doar s-o scoți de la frigider și s-o mănînci în orice moment al zilei, de la mic dejun, pînă la cinele tîrzii.
Combinația de ardei copți cu feta am întîlnit-o în Grecia în mai multe forme: ardei copți umpluți cu feta, ardei copți scufundați într-un fel de fondue, ardei copți într-o tocană cu brînză și cîrnați, etc, dar toate aceste rețete erau prea complexe ca să încerc să le reconstitui la mine în bucătărie, așa că am simplificat totul la maxim și a ieșit asta.

Și acum despre cum am făcut-o:

Ingrediente:

  • Ardei capia copți – 5 bucăți, mari și frumoși, cărnoși și gustoși;

  • Brînză Feta – 200 grame;
  • Oregano, busuioc (uscate) –  cîte o linguriță din fiecare;
  • 3 căței de usturoi;
  • Ulei de măsline – 5-6 linguri;
  • Oțet balsamic – 2 linguri de oțet sau o lingură de reducție de oțet balsamic;
  • Sare.

Modalitatea de preparare:

Se coc ardeii pe tablă sau grătar, sau cum vreți pînă la urmă, că voi îi mîncați. Dacă vă plac făcuți în cuptor, faceți-i așa. Mie îmi place așa, să se ia o pojghiță de scrum de pe ei, de-aia insist cu coptul pe foc. După ce îi coaceți îi curățați de coajă și îi tăiați felii subțirele, ca tăițeii dar mai lați. Sau îi rupeți cu mîna în fîșii, așa cum ies, poate mai inegali, dar nu mai murdăriți niște ustensile. Azi am vrut să toc și să murdăresc, dar cel mai des îi rup.

Se pregătește o marinată din 3 căței de usturoi dați pe răzătoarea foarte fină, uleiul de măsline, oțetul sau reducția de oțet balsamic, sare și… atît. Se pun ardeii tăiați sau rupți fîșii în această marinată, se amestecă bine și se lasă un timp să se marineze, măcar jumătate de oră, în frigider.

După ce trece această jumătate de oră, se pun ardeii marinați pe marginea unei farfurii mari, întinse, cu un cuibuleț la mijloc. Toată zeama rămasă, și să sperăm că rămîne ceva, se toarnă și ea peste ardei. Se sfărîmă brînza Feta cu furculița sau cu mîna. Se pune brînza în mijlocul ardeilor, se presară (mai mult peste brînza Feta) busuiocul și oregano uscat, se stropește cu cîteva fire de ulei de măsline și chiar că e gata. Simplu, nu?

Încă mai caut un nume potrivit pentru acest fel de mîncare de care eu sînt îndrăgostită. Vărul meu, Dan, mi-a sugerat unul: Iisus văzut de sus pe Instagram, oare găsim un nume mai bun? Aștept sugestii!

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *