Bucatareala, Pentru Paște, Pește, Rețete

Plachie de crap

A venit și vremea plachiei de crap pe blogul meu, rețetă de mult timp gîndită a fi pusă aici, dar, din diverse motive, mereu amînată. Toate, însă, au un timp al lor, probabil că acum a fost momentul cel mai bun ca să o pot executa și să v-o pot prezenta și vouă.

E o perioadă numai bună de preparat pește, atît în postul Paștelui fiind multe dezlegări la pește, chiar de Florii fiind una, dar este de asemenea, după părerea mea, o opțiune foarte bună pentru masa de Paște. Gustos, colorat și aromat, acest preparat poate sta foarte bine pe masa festivă ca fel principal sau doar un fel intermediar. Numai de voi depinde să îi dați o notă festivă, sau să-l preparați pentru o masă obișnuită cu familia.

De ce mi-a venit din nou ideea cu ”plachie-plachie!” chiar acum? Pentru că niște oameni de la fabrica Prutul din Galați s-au gîndit că mi-ar plăcea să văd ce se poate face cu uleiul Spornic Premium produs de ei. Iar eu m-am gîndit ce preparat are ca ingredient foarte important uleiul? Plachia a apărut ca preparatul perfect: uleiul este folosit atît la prăjirea peștelui, cît și la cea a legumelor (ceapă și ardei), dar și la coacerea în cuptor, pînă cînd uleiul se ridică deasupra iar legumele rămîn cumva coapte, caramelizate. Bine că am făcut plachia și am și mîncat deja din ea, și chiar și așa tot salivez acum cînd scriu despre gustul și aroma ei. E tot una dintre acele rețete cu doar cîteva ingrediente, dar din care rezultă ceva spectaculos de bun.

Uleiul Spornic Premium a fost lansat în 2015, și este primul ulei 100% High Oleic îmbuteliat din România de către fabrica ”Prutul”, unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din România, o companie 100% românească, cu sediul în Galați. Este fabrica cu cea mai îndelungată tradiție în producția de ulei vegetal din România (din 1893!), anul trecut fabrica aniversînd 125 de ani de existență. Materia primă (floarea-soarelui) folosită la producția uleiurilor vegetale provine de la fermierii români din întreaga țară, și este achiziționată direct de la aceștia.

Aha! Ce înseamnă high oleic?

Uleiul High Oleic provine de la un soi special de sămînță de floarea-soarelui, care poartă numele de “High Oleic”. Acesta are un conținut ridicat de acid oleic (minim 75%), adică Omega 9, adică acizi grași sănătoși.

Uleiul High Oleic este folosit la nivel internațional de către industria alimentară și HoReCa. Este potrivit pentru procese de gătire repetată, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scăzut, deoarece punctul lui de fumegare este de 248° C, însă poate fi utilizat cu succes în orice tip de preparate, de exemplu salate sau pesto, deoarece are o rezistență superioară la oxidare și rîncezire.

Ia să-l vedem cum se comportă la plachie, vom avea nevoie de mult ulei și de bună calitate, se pare că este ceea ce-mi trebuie.

Ingredientele pentru o plachie așa cum îmi place mie sînt:

  • Un crap potrivit ca mărime pentru 3 porții –  să pot porționa aproximativ 6 felii. Ups, da, nu știu cît a cîntărit, probabil 1,2 kg, cam așa;
  • 3 ardei capia roșii;
  • 3 cepe roșii + 3 cepe albe;
  • 2 roșii sau echivalentul în roșii cherry;
  • Ulei Spornic Premium – 200 ml;
  • Piper boabe – o lingură;
  • Piper măcinat – o jumătate de linguriță;
  • Arome: cimbru uscat, o foaie de dafin, un ardei iute uscat (opțional);
  • O linguriță de sirop de rodii;
  • Sare.

Modalitate de preparare:

Se curăță crapul și se porționează felii care să poată constitui, în mod normal, o porție. Zic ”în mod normal” pentru că sigur va trebui să mai suplimentați cu încă măcar o feliuță ca să fie omul sătul. Eu le potrivesc să fie o felie mare, din zona superioară a peștelui, cu una din porțiunea cozii, mai mică. Pun întîi cîte una mare, apoi mesenii mei îmi spun ”mai e? Mai vreau una mică!”, și atunci le pun una mică.

Se taie ceapa felii, la fel și ardeiul. E bine să le avem pe toate gata pregătite înainte pentru a fi puse la gătit.

Feliile de pește se sărează și se dau prin făină, scuturîndu-le apoi pentru a scăpa de surplus.

Punem tot uleiul (200 ml) într-o tigaie:

Lăsăm să se încingă bine uleiul, nu vă speriați, nu va crea acea pălălaie cu care sînteți obișnuiți de la alte tipuri de ulei, acesta se încinge tare, dar nu se arde. Punem bucățile de pește în tigaie.

Le întoarcem pe rînd pe toate părțile și le lăsăm să se rumenească frumos. Cam așa:

Se scot pe o farfurie bucățile de pește.

În același ulei se pune la călit ceapa tăiată felii. Uleiul este foarte versatil în utilizare, păstrează gustul și mirosul neschimbat în cazul proceselor de prăjire repetată, adică nu împrumută gustul/mirosul de la un preparat la altul. Niciun pericol să fie deja prea ars sau inutilizabil.  Dacă nu mă credeți, încercați. O sticlă de 1 litru costă puțin peste 6 lei, merită să testați singuri calitățile acestui ulei. Apoi, dacă vă place, să știți că se găsește și la 5 litri.

Se ține la călit pînă cînd se vede că este bine coaptă, moale și ușor colorată.

Cînd ceapa este în stadiul descris mai sus, se adaugă ardeiul tăiat felii. Se lasă și acesta la prăjit, apoi se adaugă crenguțele de cimbru uscat, boabele de piper, ardeiul iute puțin crestat și foaia de dafin.

După ce toate sînt bine pătrunse, se adaugă roșiile tăiate felii sau roșiile cherry tăiate pe jumătate, se toarnă un fir de sirop de rodii, se potrivește de sare, se adaugă un pic de piper măcinat și se lasă pe foc pînă cînd roșiile se înmoaie iar toate legumele sînt bine coapte și, cumva, ușor caramelizate în uleiul și sosul format.

Se scot toate legumele din tigaie cu o paletă, scurgîndu-se bine de ulei. Nu se va scurge în totalitate, dar e foarte bine așa.

Se pune în tavă un strat subțire din amestecul de legume, peste care se așază peștele prăjit.

Se acoperă cu restul de legume călite și se dă la cuptor pentru jumătate de oră la aproximativ 200 de grade, sau chiar pentru mai mult timp, dacă vreți să fie mai rumenă plachia.

Mi-a plăcut cînd arăta cam așa. Mirosul este absolut minunat!

Unele rețete de plachie adaugă verdețuri, altele oțet, usturoi, dar eu sînt minimalistă, cînd ceva nu e absolut necesar, eu nu adaug. După mine plachia e asta, să zicem totuși că un strop de vin în tigaie aș fi pus, dar nu știu cum de am uitat, mă scuzați, vă rog, n-o să se mai întîmple.

Plachia poate fi servită și alături de mămăligă, dar de data asta a fost doar așa, simplă. Uleiul se separă la coacerea în cuptor și poate fi foarte ușor scurs, rămînînd doar un fel de ”dulceață” de ceapă cu ardei, ușor dulceagă, dar și foarte aromată, un deliciu!

O primă porție, pentru că, după cum spuneam, toată lumea va mai dori un supliment.

E un fel de mîncare de pește preparat și în Dobrogea, dar nu identificat cu această zonă, ci mai mult cu zona Valahiei, așa cum ne spune și Radu Anton Roman. Față de alte rețete cu pește care necesită acreală, sărătură sau iuțenie, pe principiul că peștele e ceva, ocazional, sensibil la gust, mie mi se pare că aceasta e perfectă într-o formă puțin dulceagă, dar bine-nțeles că e vorba de gustul fiecăruia. De asemenea boabele de piper întregi mi se pare că fac acest preparat desăvîrșit, atunci cînd ți se pare că e deja prea blînd cu papilele tale, dai de un bob de piper și totul explodează într-o nouă senzație gustativă. Arta culinară: mereu o surpriză și o bucurie a simțurilor!

Și, din nou, la finalul preparării și savurării unui așa preparat, rămîn recunoscătoare celor cîtorva ingrediente care stau la baza compunerii lui: pește, legume, condimente și, nu în ultimul rînd, uleiul Spornic Premium.

Tagged , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Plachie de crap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *