Bucatareala, Deserturi, Internaționale, Plăcinte, Rețete

Portokalopita

Ieri am scris rețeta de midii saganaki, și m-am gîndit să completez meniul grecesc cu un desert de excepție din această bucătărie, portokalopita. Pita = plăcintă, deci rețeta este a unei plăcinte cu portocale în toată splendoarea lor. Se folosesc portocale la aromat, la însiropat, la ornat, iar aroma dată de acestea plăcintei este excelentă, gustul acrișor este unul de care vă veți îndrăgosti, cu siguranță, mai ales că acest desert e și foarte ușor de făcut.

Ingrediente:

  • Un pachet de foi de plăcintă subțiri – 400 g;
  • 400 – 500 ml suc de portocale obținut de la portocale pentru suc, deci pot fi portocale normale, nu cu coaja netratată; se poate folosi la fel de bine o sticluță de fresh de portocale de la raioanele de legume-fructe din supermarketuri, dacă nu vreți să stoarceți portocale sau nu găsiți prea bune pentru suc.
  • 2 portocale cu coajă netratată (pentru ornat și pentru coajă răzuită);
  • 500 g zahăr tos (300 g pentru sirop, 200 g pentru compoziția ”umpluturii”);
  • 4 ouă;
  • Ulei de măsline – 150 grame;
  • Iaurt grecesc (Olympus) cu 10% grăsime – 350 g; (puteți folosi și altă marcă, dar mie acesta mi se pare foarte bun).
  • Esență de portocale + esență de vanilie;
  • Un baton de scorțișoară;
  • un praf de copt (10 g);

Mod de preparare:

Organizarea se face astfel: foile de plăcintă se usucă în cuptor, timp în care se face siropul, deoarece trebuie pus la răcit, siropul punîndu-se rece peste plăcinta fierbinte.

Așadar: foile de plăcintă se mototolesc (sau se încrețesc) și se pun în cuptor la temperatura minimă (100-110 grade Celsius) timp de vreo oră să se usuce. Se mai pot întoarce de pe o parte pe alta pentru ca uscarea să se facă uniform. Nu trebuie să se coacă, ci să se usuce, să devină rigide și casante.

Se face siropul din zeama de la vreo 6-7 portocale (400 ml suc), cu tot cu pulpă, 300 g zahăr, esență de portocală, un baton de scorțișoara și coajă de portocală de la portocalele netratate, din zonele de sus sau de jos, feliile de portocală mai de la centru le lăsăm nerăzuite, pentru ornare.

Se lasă puțin pe foc să se lege siropul, apoi se dă la o parte și se lasă să se răcească, chiar la frigider. Siropul se pune rece peste plăcinta fierbinte.

Acum putem face compoziția lichidă de ou și iaurt:

În 150 g de ulei de măsline se pun 200g de zahăr, se amesteca ușor cu telul, apoi se adaugă pe rînd 4 ouă. Se adaugă un praf de copt, amestecînd continuu, aromă de portocală, coajă de portocală și iaurtul grecesc cu 10% grăsime.

Foile uscate se zdrobesc bine-bine într-un castron sau chiar în tavă, ca să rezulte niște cioburi, să nu rămînă bulgări.

Se toarnă peste aceste cioburi compoziția de ouă cu iaurt. Se unge o tavă cu unt, se pune compoziția în tavă și se lasă 10 minute să se înmoaie din nou foile. Acesta este un pas foarte important, alături de uscarea temeinică a foilor, tocmai ca să nu se strîngă toată compoziția în bulgări.

Se ornează cu felii subțiri de portocală cu coaja netratată.

Se dă la cuptor la 175 de grade pentru 45 de minute aproximativ, dar verificați des. Am făcut portokalopita în condiții casnice, la cuptor pe gaz, și am ținut-o aproximativ o oră, dar am făcut-o și la cuptor de restaurant, unde după 30 de minute era deja gata, rumenă și pe deplin coaptă. Fotografia de mai jos este de la varianta în cuptorul de la restaurant, mi-a plăcut așa de mult, că dacă nu ar fi enorm de scump unul, mi-aș lua și eu unul pentru acasă.

Se scoate plăcinta de la cuptor și se înțeapă cu o frigăruie din loc în loc ca să intre mai bine siropul pe care-l vom turna pe rînd, cîte 100-150 ml odată, să aibă timp să intre bine în prăjitură. Siropul rece peste plăcinta fierbinte!

Se lasă la insiropat cîteva ore, preferabil la rece.

Se porționează și se servește cu o frunză de mentă deasupra.

Dulce-acrișoară, aromată, gustoasă, într-un cuvînt excelentă!

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *