Știu să fac și midii simple, o să vă dovedesc eu cîndva, dar pînă atunci vă prezint o rețetă mai complexă cu midii. Sînt de acord că midiile sînt o materie primă care nu are nevoie de mare prelucrare, dar preparîndu-le în diverse feluri îți dai seama cît de bune pot fi și în combinații mai îndrăznețe. Am făcut midii cu ciuperci și smîntînă, am făcut midii cu sos roșu, cu sos cu vin, midii foarte natur, iar acum vă prezint varianta grecească de midii saganaki. E o rețetă delicioasă, după părerea mea.
Ingrediente:
- Midii în cochilie – 1 kg (am luat de la Selgros marca aceasta din poză, sînt congelate și sînt extraordinar de bune);
- Brînză Feta – 200 grame;
- Roșii proaspete sau cuburi de roșii la conservă – 400 grame;
- O ceapă;
- 3-4 căței de usturoi;
- Ulei de măsline – 100 ml;
- o lingură zahăr brun;
- Ouzo (băutură alcoolică grecească) – 50 ml;
- Cimbru verde (o crenguță);
- Pătrunjel verde (2-3 fire);
- Oregano uscat – o linguriță;
- fulgi de cilli, piper.
Notă: în general pozele cu ingrediente de la rețetele mele sînt pur informative. E adevărat că mă gîndesc de la început să le pun pe toate, dar în timpul gătitului sigur mai adaug cîte ceva ce nu e în poză, sau nu în cantitatea folosită. Condimentez după cum îmi dictează gustul, sau chiar pot adăuga un ingredient destul de important fără ca el să fie în poză.
Mod de preparare:
Midiile le-am pus într-o cratiță mare la care am și capac de sticlă, să le văd, am pus foarte puțin ulei de măsline și păhărelul de Ouzo, am tocat un cățel de usturoi, am pus capacul și le-am mai lăsat 3-4 minute din momentul deschiderii cochiliilor. Toată povestea cu curățarea, deschiderea midiilor etc. o găsiți și la rețeta de midii cu sos de smîntînă, nu o mai repet și aici. Dacă le lăsați prea mult, carnea midiilor se va strînge prea mult.
Păstrăm lichidul care rămîne în vasul în care am fiert midiile, scurgîndu-l într-un castron, astfel în cratiță rămîn resturile de scoici sparte și chiar nisipul pe care acestea îl conțineau.
Midiile le sortăm: cele rămase în cochilie le desfacem și păstrăm partea cu carnea, cealaltă jumătate o aruncăm. Cele care au căzut din cochilie le adăugăm așa în sosul pe care-l vom face ca mai jos. Dacă sînt prea multe rămase în scoică, le scoate noi și lăsăm doar cîteva pe jumătăți de scoică, mai mult pentru decor.
Într-o tigaie cu pereți înalți se pune uleiul de măsline și ceapa tocată cuburi mici, apoi, cînd ceapa prinde un pic miros de prăjit, se adaugă și usturoiul tocat mărunt.
Am adăugat lingura de zahăr brun, apoi roșiile tocate cuburi (am pus și roșia din poză și cuburi de roșii din conservă). Am lăsat pe foc, am adăugat cimbrul verde tocat, oregano uscat și fulgii de chilli; eu am pus cam jumătate de linguriță, puteți pune doar cît luați între 2 degete dacă nu vreți să fie prea picant. Pentru aromă se poate pune și piper.
Am adăugat și lichidul de la fiertul midiilor, am lăsat să facă un sos frumos vizual și mirositor, uleiul iese pînă la urmă deasupra roșiilor, cam atunci e gata, culoarea se schimbă într-un roșu mai închis. Atunci am adăugat brînza Feta sfărîmată sau tăiată în bucăți mici și am amestecat bine.
Cînd brînza a început să se topească, am adăugat midiile scoase din cochilie.
Cam acesta este finalul în felul în care le-am făcut eu. Unele rețete se continuă cu pusul într-un vas la cuptor pentru cîteva minute.
Eu le-am servit într-un vas de aramă cu jumătăți de scoică pe care le-am lăsat împreună cu carnea midiilor, efectul vizual e deosebit, dar cochilia e utilă și pentru că reține mai mult din sosul de roșii cu brînză Feta. Tot pentru efect de culoare, am adăugat și cîteva frunze de pătrunjel, dar acesta se poate adăuga și tocat pe deasupra preparatului.
Una dintre cele mai bune rețete cu midii din cîte am mîncat!