Pentru că tot a venit vorba de torturi și de Elena, o să scriu și despre cel de-al doilea preparat pe care tot ea mi l-a inspirat și pe care îl fac din cînd în cînd la ocazii speciale și nu numai.
Este un așa zis tort sărat, specialitate suedeză, tort prin ornarea care i se poate face, el fiind de fapt un fel de sandwich uriaș. Blaturile sînt facute din pîine feliată, cremele sînt pe bază de creme de brînză cu diverse alte ingrediente, alternate pentru a da un efect coloristic deosebit, iar ornarea e la libera imaginație a creatorului. Ca de obicei, am citit cîteva indicații ale Elenei la un subiect unde se vorbea despre aperitive rapide și spectaculoase, am bănuit că prea mult efort nu presupune, am mai căutat idei pe internet pentru ornare și m-am încumetat să îmi creez o rețetă proprie pe care o fac de cîțiva ani și cu care merg mereu la sigur cînd vreau să-mi impresionez musafirii.
Să încep cu ingredientele, cantitățile de mai jos au fost pentru un tort foarte mare, pentru unul mai mic ajustați cantitățile, chiar pe la jumătate.
4 pîini feliate: 2 cu ierburi aromate, 2 cu semințe, pentru texturi și gusturi diverse;
2 macrouri afumate;
1 kg de morcovi;
400 g mazăre congelată;
8 cutii de 200g de brînză cremă.
Macrourile afumate:
Pîinea, de la Dobrogea, cea mai bună.
Cremele de brînză:
Restul ingedientelor le voi pune pe parcursul descrierii rețetei.
Se începe cu prepararea cremelor. Prima va fi o cremă de morcovi.
Se curăță, se fierb, se scurg…
Se pasează, se condimentează cu boia dulce și iute (ca să nu se schimbe culoarea morcovie), se sărează puțin și se amestecă cu brînza. Nu băgați mixerul, orice variație de textură e binevenită la acest preparat. Deci folosiți cu încredere telul / presa pentru piureuri.
Cam așa arată la final, cît e călduță e mai moale, apoi se întărește și poate fi întinsă pe feliile de pîine.
Urmează umplutura verde, făcută din mazăre congelată, pentru că mie îmi place mazărea și cea congelată are o culoare vie. Se fierbe doar puțin, ca să-și păstreze această culoare, apoi se scurge de apă.
Se pasează și se amestecă cu 2 cutii de brînză.
Se adaugă mărar verde tocat și se sărează. Cam așa va arăta.
Și crema din macroul afumat. Se dezosează macrourile, mai întîi se scoate coloana, apoi, cu o pensetă, oasele mai mari, la final, prin presare cu degetele, se caută fiecare osișor care ar mai putea rămîne.
Se amestecă cu 2 cutii de brînză, se piperează foarte puțin și nu se mai sărează, pentru că macroul e deja destul de sărat.
Toate acestea fiind făcute, putem începe să asamblăm tortul.
Feliile de pîine se taie în formă pătrată, eliminîndu-li-se coaja.
Un strat va fi cu pîine cu ierburi mediteraneene, unul cu pîine cu semințe, astfel vor fi și aceste straturi niște efecte de culoare, o pîine find mai albă, una mai neagră.
Se pun feliile de pîine una lîngă alta pe platoul pe care vom asambla tortul, fără a le lipi între ele cu ceva anume, deși în unele rețete se recomandă să se ungă cu unt. Din experiența mea am constatat că umpluturile le vor ține foarte bine împreună la final. Am început cu stratul cu semințe, are un efect foarte interesant, ceva cam ca nucile într-o prăjitură, îmi place foarte tare.
După cum vedeți nu sînt foarte uniform puse, dar asta nu contează pentru că se rezolvă la finisaj.
Se acoperă primul strat cu una dintre umpluturi, eu am ales-o pe cea de mazăre.
Se acoperă cu un alt strat de pîine, cea cu ierburi, peste care se pune umplutura din macroul afumat.
E mai tare, eu folosesc mîna (curată) ca să o întind peste pîine.
Iar pîine, apoi ultima umplutură, cea din morcov.
Din nou un strat de pîine și ne ocupăm de ornare. Pînă atunci putem admira o secțiune:
Pentru că, de cele mai multe ori, îl fac pentru mese festive și trebuie să arate bine, ornarea o fac cu foarte puțin timp înainte de a fi prezentat și servit. De aceea îl pregătesc cu o zi înainte și îl țin la frigider, acoperit cu o folie alimentară, pînă a doua zi, abia atunci urmînd să îl acopăr cu brînză cremă, de data asta lăsată simplă, albă, și să creez diverse ornamente. Dacă sînt prea neregulate, marginile se pot elimina prin tăiere… bine-nțeles că se pot mînca, doar n-o să le aruncați.
Ornarea suportă extraordinar de multe combinații, după cum veți putea vedea la o căutare pe internet, mie plăcîndu-mi cel mai mult cele pe bază de somon afumat, salate crețe și divers colorate, plus încă multe alte accesorii: icre colorate, ouă, castraveți, capere, porumb murat, măsline, kiwi, creveți, chives, lămîie etc.
Tehnologii diverse, important e să le ai pe toate la îndemînă, tăiate, porționate, cînd te apuci de ornat. Încep, de obicei, cu o dungă diagonală, apoi dezvolt cu diverse alte ingrediente, care, cu ajutorul brînzei cremă de pe tort, stau lipite bine.
Diverse ornamente de-a lungul timpului și al torturilor. Ăsta a fost primul și am fost foarte mîndră de el, cînd l-a văzut lumea și au făcut cu toții ”vaaai!!!”
Ultimul l-am făcut de ziua mea, anul ăsta:
În secțiune arată cam așa, n-am niciodată răbdare să-l tai frumos, să se vadă straturile.
Uite că am ajuns și la finalul prezentării rețetei. Se apropie Revelionul și cred că merită atenție tortul ăsta. Ingredientele din creme se pot schimba în funcție de gusturi, stratul verde poate fi făcut cu spanac sau cu broccoli, puteți face un strat roșu foarte frumos cu sfeclă roșie, pateuri diverse în loc de stratul cu pește afumat pe care îl fac eu etc. N-am experimentat alte modele pentru că ăsta îmi place foarte mult, dar nu e exclus să o fac cîndva.
Vaaai! 🙂
Mi ai dat o idee exceptionala cu straturile de mazare si.morcov ! Multumesc muult ! La multi ani si un an nou linistit si bun ! Cu drag, Vio
Un an excelent și ție! Aștept rezultatul! 😀