Bucatareala, Ciorbe, supe, zamuri, Rețete

Supă de roșii cu găluște de cașcaval

La cererea celor ce-au îndrăgit supa mea de roșii cu găluște de cașcaval, pun, pe scurt, modul de preparare. Nu are nicio chichiță pe care s-o țin secretă, deci dacă nu vă iese, mai încercați.

Sucul de roșii folosit la supă, ca să fie după normele dietei Montignac, trebuie să nu conțină zahăr. Vara e preferabil să faceți zeama din roșii proaspete decojite și pasate. Iarna puteți folosi, ca și mine, suc din roșii pasate de la Olympia, se găsește în sticle și e foarte bun, are 98,5% roșii pasate (cu tot cu semințe și coajă) și 1,5% sare. Eu am pus două sticle de suc de roșii și o sticlă cu apă pentru că era prea groasă supa. Nu i-am mai adăugat la fiert decît niște ulei de măsline și ierburi aromatice uscate: busuioc, oregano și măghiran. E alegerea fiecăruia dacă vrea să pună și o ceapă, un morcov etc. Mie îmi place minimalistă.

Găluștele se fac din:

4 linguri de cașcaval dat pe răzătoarea mică
2 ouă
o lingură unt moale sau topit
Făină – cît să se facă bune de pus în supă.

Eu am folosit făină de năut pentru că în dieta noastră nu e permisă făina albă de grîu. Cine nu are restricții poate să pună făină albă, dar pentru gusturi mai diverse și mai interesante puteți încerca și cu alte făinuri. Poate e mai greu să digerați mental altfel de găluște în locul celor cunoscute de voi pînă acum, cele cu griș sau cele cu făină albă de grîu, dar stomacul poate să le digere la fel de bine și pe unele și pe celelalte.

Se amestecă cașcavalul ras cu ouăle întregi.

Galuste cascaval1

Se adaugă untul moale sau chiar topit, puțină sare și făină. După cum am spus mai sus, eu am folosit făină de năut, se găsește la Plafar sau alte magazine naturiste.

Faina naut

Făina de năut se poate face și în casă din  boabe de năut, dacă aveți o rîșniță bună.
Eu mai pun și în găluște niște ierburi uscate, mai mult oregano.

Compoziția trebuie să arate la final așa, nici prea tare, nici prea moale, știu că unii se dau în vînt după exprimarea asta atît de exactă.
Compozitie galuste

Cui i-au ieșit bine măcar o dată găluștele din griș, cu siguranță îi vor ieși pufoase și găluștele din cașcaval, care-s mult mai puțin pretențioase.

Se formează găluștele cu lingurița și li se dă drumul în supa care fierbe la foc mic. Cînd se ridică la suprafață ar putea fi oprit focul, dar eu le mai las la foc foarte domol încă vreo 5 minute, dacă sînt bine formate nu pățesc nimic.

Supa oala

Folosiți aceleași tehnici de testare ca la găluștele de griș: puneți o gălușcă mică la fiert, dacă se destramă în oală mai adăugați în compoziție puțină făină. Dacă gălușca e prea tare mai adăugați puțin ou, dacă ați păstrat. Dacă nu, ascultați-i cu calm pe cei de la masă care zic că și-ar putea sparge capul cu ele și spuneți-le că stiți metode mai eficiente pentru asta, cum ar fi polonicul, tigaia…

O gălușcă scoasă la testare, arată așa, adică foarte bine…

Galusca cascaval

Și o secțiune:

Galusca sectiune

Pufoasă, gustoasă și arătoasă.

Pentru volumul de suc de roșii folosit la rețeta asta, am făcut găluște din cantitate aproape dublă față de ce am scris mai sus și parcă tot au fost puține.

Tagged , , ,

4 thoughts on “Supă de roșii cu găluște de cașcaval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *