Bucatareala, Pește, Rețete, Selgros

Midii în sos de smîntînă cu ciuperci

Am aflat o rețetă de midii interesantă și total necunoscută mie pînă acum. În prima fază am zis ”cee? midii cu ciuperci??”, dar ideea mi s-a cuibărit undeva în minte, a încolțit bine, ulterior mi s-a părut că are un mare potențial de gust și arome și iată-mă căutînd midii să o fac, că nu mai rezistam curiozității. N-am căutat prea mult, m-am gîndit că la Selgros pot găsi tot ce-mi trebuie, așa că am anunțat familia: ”mă duc la Selgros că le găsesc acolo pe toate, vin repede!”. Am venit după vreo 2 ore. Nu m-am putut abține să nu trec iar pe la fiecare raion dintre cele dragi mie, să văd ce a mai apărut nou. De la farfuriuțe și accesorii de servit, la verdețuri, lactate și brînzeturi, vinuri, apoi la raionul de pește, după midii, scopul declarat al drumului meu la Selgros Constanța. Îmi venea să mai iau cîteva feluri de pește, așa de bine arătau și așa de frumos erau expuse. Am rezistat tentației de data asta, gîndindu-mă că e păcat să le iau și să nu le fac chiar atunci, cînd sînt proaspete, așa că m-am decis să merg iar în zilele următoare, pentru că mereu e ceva interesant de găsit aici, care te inspiră să gătești.

Revenind la midii, surpriză plăcută: midii de Marea Neagră! Hai repede cu ele acasă și să ne apucăm de gătit, că toată lumea aștepta curioasă dar și cam înfometată, rețeta mea nouă de midii.

A! Nu mă pot abține să nu vă dau cîteva informații interesante, totuși:

O veste excelentă pentru constănțeni, dar și pentru cei care trec zilele acelea prin Constața: midiile de Marea Neagră vor fi și vedetele Festivalului Scoicilor care va avea loc între 18 – 21 mai 2017 la Constanța, în Piața Ovidiu, Selgros fiind partener al acestui eveniment.

Pe 5 mai 2017 la Selgros Constanța Nord are loc o degustare de vinuri, 100 de vinuri de la 20 de producători! Eu voi fi cu siguranță acolo, vă invit și pe voi să degustăm și să socializăm.

Nu uitați și de concursul lansat de Selgros România, Chef pentru o zi, unde vă puteți înscrie rețeta preferată cu care puteți cîștiga premii consistente. Pînă pe 15 mai 2017 vă stau la dispoziție atît pe blogul meu, Garda Culinară, cît și pe pagina de facebook a blogului, cu sfaturi și ponturi pentru a vă înscrie rețetele într-un format care să cucerească juriul și să vă facă, sperăm, cîștigători.

Eu povești mai am, despre midii, despre Marea Neagră, despre vinuri, despre concursuri și bucătari, aș vrea să le spun pe toate dintr-un foc, dar, de asemenea, vreau să vă vorbesc despre midiile mele, despre rețeta descoperită și despre cum se realizează ea.

Așa cum îmi place mie, pun mai întîi fotografia cu preparatul final, îmi oferă mai multă motivație să descriu în amănunt rețeta pentru cei ce vor dori să o realizeze.

Vă recomand să o faceți, este simplu de făcut și extraordinar de gustos ceea ce vedeți mai jos. Sper că reținerea unora de a consuma midii să fi dispărut, pe cît posibil, sînt unele dintre cele mai savuroase produse ale mării, un ingredient ușor, cu o textură plăcută și un gust foarte fin. Aspectul lor mi se pare unul dintre cele mai apetisant posibil, fără a face niciun efort considerabil pentru a decora preparatele în care sînt incluse, ci lăsîndu-le de cele mai multe ori așa cum le-a oferit natura.

Ingredientele sînt următoarele:

  • Midii în cochilie – 1 kg;
  • Vin alb sec – 1 pahar și jumătate pentru pus la midii + încă (cel puțin) un pahar pentru a alimenta entuziasmul bucătarului în timpul gătitului;
  • Șalote – 3 bucăți, sau, în lipsă, ceapă galbenă;
  • Ciuperci (Champignon) – 4-5 bucăți;
  • Smîntînă lichidă pentru gătit 35% grăsime – 100 ml;
  • Ulei de măsline – 2 linguri;
  • Făină – 1 lingură rasă;
  • Sare, piper, schinduf, cimbru verde sau altă verdeață preferată, poate busuioc sau oregano.

Pentru mămăligă: mălai, apă, sare, Probabil știe toată lumea să facă mămăligă. Trebuie să fie o mămăligă mai moale, se pune într-o grămăjoară pe mijlocul farfuriei pentru servit și se formează o adîncitură în mijlocul ei, modelînd-o cu o lingură spre marginile farfuriei, pentru a putea pune midiile cu sos în această adîncitură. Există un mălai special, cu care mămăliga e gata în 3 minute, e perfect pentru scopul nostru de azi, cînd timpul trebuie drămuit foarte bine, ca să fie calde amîndouă componentele atunci cînd le servim.

Modul de preparare:

Midiile se curăță de probabilele și posibilele mustățile existente, trăgînd de ele, precum și de alte depuneri de pe cochilii, rîcîind cu lama unui cuțit sau cu un burete de sîrmă. Știu că circulă asiduu sfatul să se arunce orice midie deschisă, pentru că nu e bună, dar asta se face doar dacă nu se închide atunci cînd o ciocănești ușor în cochilie de cîteva ori. La mine a funcționat perfect, mai întîi le-am luat pe cele deschise și le-am încercat, punîndu-le deoparte pentru cîteva secunde, cînd le-am cercetat din nou erau perfect închise, așa că le-am folosit cu mult succes. Am aruncat doar cîteva care aveau cochilia spartă.

Într-o cratiță încăpătoare se pun scoicile cu vinul, se acoperă cu un capac și se pun la fiert.

Dacă folosiți un capac transparent, veți vedea cînd se deschid, atunci le agitați puțin mișcînd cratița și le mai lăsați 2-3 minute pe foc. Le scoateți cu o paletă și păstrați într-un recipient lichidul care rămîne în cratiță, îl veți folosi la sos. Se îndepărtează jumătatea de cochilie goală, se păstrează doar jumătatea cu midia lipită de ea, și, bine-nțeles că și midiile care s-au desprins cu totul din cochilie. Jumătățile și cochiliile goale se aruncă.

Într-o tigaie mare sau un wok, așa cum am folosit eu, se pun uleiul de măsline, șalotele tocate mărunt, ciupercile tocate nu chiar foarte mărunt și sare. Se condimentează cu piper proaspăt măcinat, și, preferatul meu pentru sosuri cu smîntînă și/sau ciuperci, schinduf. Fiind foarte aromat, am pus aproximativ un sfert de linguriță. Am adăugat și cîteva frunzulițe de cimbru verde.

În aproximativ 3-4 minute, cînd ciupercile erau bine sotate, am adăugat lingura de făină, am amestecat, apoi am turnat lichidul rămas de la fiertul midiilor. Am amestecat bine, am lăsat să înceapă din nou să fiarbă și am adăugat smîntîna lichidă.

Se potrivește sosul de sare, se mai adaugă condimente dacă mai e necesar, și se mai lasă puțin să se lege. Se oprește aragazul, se adaugă midiile curățate ca mai sus, rămase în jumătățile de midii și se amestecă bine, cît să le cuprindă sosul pe toate. Sosul e gata!

Rămîne să asamblați preparatul pe farfurie. După cum spuneam mai sus, o mămăligă moale e perfectă pentru a însoți acest aromat și gustos sos, cu acele delicate și colorate midii, dar la fel de bine cred că ar merge și niște paste proaspete, gen tagliatele, cum de altfel mi-am propus să fac data viitoare.

Un fel de ”castron” din mămăligă, iar în mijloc midiile cu sos. Cîteva frunzulițe de cimbru verde pentru decor, dar și pentru aromă. Cochiliile au nu numai un rol estetic, ci și de a reține cît mai mult sos, lucru care face delicioasă fiecare îmbucătură.

Mi-a fost greu să mă hotărăsc ce poză să aleg pentru a ilustra cît de apetisant e acest fel de a pregăti midiile.

Vinul a fost excelent și pentru gătit, dar și pentru a însoți preparatul la final.

Poftă bună! Și nu uitați să dați curs invitațiilor de mai sus făcute de Selgros! E frumos să gătim fiecare în bucătăria noastră, dar e și mai frumos cînd facem asta împreună cu alți pasionați.

(Acest articol a fost publicat și pe pagina Selgroscautapasiunea.ro)

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *