Bucatareala, Pește, Rețete, Salate

Salată de cartofi cu pește afumat

Odată titlul scris, am și enumerat două dintre cele 4 ingrediente ale acestei minimaliste, rapide și gustoase salate. Celelalte două ingrediente sînt ceapa roșie și caperele. Bine-nțeles că nu putem întocmi o salată fără sare, ulei, oțet sau ceva asemănător.

Pentru că e post dar cu multe dezlegări la pește, pentru că lumea chiar se preocupă de post (ieri am trecut printr-o pescărie de obicei plină de pește dar acum era goală), am zis să vă sugerez această salată care poate fi gata și în 10 minute, dacă vă mișcați cu talent, și doar știm că dacă ne e foame, cu toții sîntem foarte talentați.

Ingrediente:

  • Un pește afumat (macrou, ce altceva?! somon! a, da, merge și somon) – îl belim (nu știu de ce ăsta e primul termen care mi-a venit în cap cînd m-am gîndit la a-i scoate pielea de pe el), îi scoatem oasele cu grijă, toate oasele, cu toată grija de care putem da dovadă. Oricum unii cînd mănîncă pește au o teamă ancestrală, tu știi că ai scos pînă la ultimul osișor, dar în mijlocul mesei vezi pe cineva rigidizîndu-și coloana vertebrală, mai ales în dreptul gîtului, tușind așa scurt, doar ca să dea de înțeles că hei! aici cineva e pe cale să moară înecat cu un os!, apoi, cînd toate privirile sînt îndreptate spre el, căscînd larg ochii și arătînd cu degetul spre gît, apoi, pardon!, scuipînd totul într-un șervețel, caz fericit, dacă e șervețel pe-aproape, altfel direct în palmă, și acuzînd: ”era să înghit un os!”, inexistent de altfel, dar toți participanții la masă invocă puterea bunului Domn care l-a salvat pe robul lui de la această cumpănă din viața lui. Masa poate continua liniștită pentru cei cu stomace tari. Așa cum eu voi continua cu lista de ingrediente.
  • Cartofi – un kil e cam mult, jumate e cam puțin, deci undeva între.
  • O ceapă roșie, merge și albă, galbenă sau de care aveți, dar asta roșie dă un efect de culoare deosebit la o salată din chestii neutre sau chiar urîte la culoare cum sînt cartofii și peștele afumat.
  • O lingură de capere din borcan, deci murate.
  • Sare, ulei de măsline, oțet, apă, frunzulițele de pe un fir de pătrunjel.

Modalitate de preparare:

Se taie ceapa felii subțiri, se freacă puțin cu sare, se pune la marinat împreună cu caperele într-un dressing de ulei de măsline și oțet, se lasă acolo pînă terminăm cu restul.

Cartofii se taie cuburi și se pun la fiert. Pozele sînt făcute în ziua de ziua mea, cînd am avut niște musafiri invitați cu cîteva minute înainte de-a și veni, și ca să se facă mai repede și să nu se sfărîme, i-am pus la cuptorul cu microunde. Nu cred că am economisit prea mult timp, dar măcar nu s-au sfărîmat, așa cum se mai întîmplă pe aragaz dacă nu sînt tipul de cartofi dedicați salatelor, iar eu sînt un antitalent desăvîrșit la a alege cartofii pentru diverse tipuri de preparare, după cum am mai scris și aici.

Peștele se curăță, se… ah, am scris mai sus ce se face cu el. În plus îl mărunțim desfăcîndu-l cu mîna sau cuțitul în bucățele potrivite, se va desface și la amestecat cu restul ingredientelor.

Se amestecă toate laolaltă într-un castron, se potrivește de sare (dacă mai e cazul! sare am pus și la ceapă și peștele afumat e, de obicei, și sărat), se poate condimenta și cu puțin piper, dacă oțetul e prea prezent se poate să-l domolim cu un strop de apă. Frunzulițele de pătrunjel tocate și aruncate deasupra, puțin pentru aspect, puțin pentru aromă vegetală proaspătă.

Cam asta e și cam așa arată.

E cam ciufulită, dar era pozată în direct cînd lumea se servea deja din ea. Vă asigur că e foarte bună, iar voi o puteți face și mai frumoasă, sînt convinsă.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *