Fripturi, Rețete, Selgros

Găină umplută

Probabil din cauza instalării toamnei, sînt puțin mai nostalgică decît de obicei. Primele ploi reci au venit, iar eu m-am retras într-un fotoliu și am început să răsfoiesc albume de fotografii, mai noi și mai vechi. Cele noi sînt de departe în număr mult mai mare decît cele vechi. Înainte de apariția mijloacelor digitale de fotografiat, te gîndeai bine dacă să faci o poză, pentru că un film fotografic avea cel mult 36 de poziții, cam cîte poze facem acum într-o jumătate de oră la un eveniment de familie. De aceea pozele se făceau în mod special la evenimente deosebite, cînd se aduna toată familia. Răsfoiam, răsfoiam, mă bucuram de vederea în fotografii a celor apropiați, a celor care încă sînt lîngă mine, dar și de amintirea celor care s-au dus, bunici, mătuși, unchi, tata…
Atunci, ca și acum, reuniunile de familie erau însoțite și de mese încărcate de feluri de mîncare tradiționale pentru familia noastră, tradiționale prin faptul că se repetau la fiecare masă de sărbătoare. Erau feluri de mîncare care ne plăceau tuturor, sau preparate pe care cîte un membru al familiei le prefera în mod special. Pîine de casă, sarmale, pilafuri, ciorbe de pasăre, rață, gîscă sau curcan, crescute în curte de către bunica mea, apoi de către părinții mei, mîncarea rece era aproape nelipsită, salata de boeuf și găina umplută. Cred că dintre toate felurile de mîncare, găina umplută ne plăcea tuturor, era mereu prezentă pe mese, și încă este și acum pe masa cu care ne întîmpină mama de sărbători.

Pentru că tot am deschis sertarul cu amintiri culinare și am ajuns la găină umplută, mi-am zis că trebuie s-o fac și eu și să o prezint celor care sînt pasionați de tradiții culinare din diverse zone ale țării. Cum toți ai mei sînt născuți în Moldova, bănuiesc că și acest fel de mîncare provine de acolo. De fapt, cred că este extins pe întreg teritoriul țării, ca și sarmaua, plăcinta, tochitura, singura diferență dintre ele fiind mici amănunte de execuție sau de adăugare a unui ingredient specific zonei, nicidecum diferențe marcante. De exemplu adăugarea ciupercilor în umplutură, sau a cartofilor, ideea rămînînd aceeași: o găină întreagă umplută cu o farsă (umplutură, în limbaj bucătăresc), friptă și rumenită la cuptor. La noi umplutura era mereu din măruntaiele găinii, iar găina era friptă în tavă alături de fructe, mere sau gutui. Mie cel mai mult din toată umplutura îmi plăcea ficatul, așa că am făcut găină umplută doar cu ficat, și cum a rezultat ceva extraordinar de bun, m-am hotărît să vă prezint și vouă rețeta. Este atît de simplă și de savuroasă, încît poate fi făcută și ca un fel de mîncare cotidian, nu neapărat pentru sărbători. La noi a constituit o cină de sîmbătă seara, și a fost consumată pînă la ultima picătură de umplutură și ultima bucățică de carne.

Ingrediente:

    • O găină tînără sau un pui bine dezvoltat, cu firișoare de grăsime pe sub piele;
    • 450 g ficat (sau ficat cu pipote și inimi de pasăre);
    • 2 cepe;
    • 3-4 căței de usturoi;
    • condimente: piper, chimen, ienibahar, coriandru boabe, cuișoare;
    • Un cub de unt, 3 linguri ulei de măsline;
  • Opțional: o gutuie sau mere întregi, puțin vin alb.

Mod de preparare:

Găina se pîrlește bine de resturile de pene (nu se spală, dacă aveți dubii cu privire la igienă, ștergeți-o bine cu prosopele de hîrtie sau răzuiți-o cu cuțitul), se unge cu ulei și se presară din belșug cu condimente proaspăt mojarate și sare, atît în exterior, cît și în interior.

Într-o tigaie în care punem cubul de unt și puțin ulei de măsline, se pun 3 căței de usturoi tocați mărunt și imediat ceapa tocată. Se adaugă o linguriță din condimentele măcinate, se lasă să se călească puțin, apoi se adaugă ficățeii întregi. Se lasă la înnăbușit, cu capac, apoi se dă la o parte capacul, se poate turna puțin vin alb și lăsăm să se reducă lichidul.

Ficatul poate fi lăsat și făcut pe jumătate, se va prepara și sub formă de umplutură, la cuptor.

Se toacă totul mărunt sau se bagă la robot, rezultînd o pastă nu foarte mărunțită, cu bucăți și mai mari, atît de ceapă, cît și de ficat. Se mai pot adăuga condimente, eu prefer mai piperată umplutura, așa că i-am mai pus puțin piper și am potrivit de sare.

Găina se umple cu toată umplutura, faceți efortul să ajungeți pînă departe în interiorul găinii cu ea, ca să încapă toată, va fi foarte solicitată atunci cînd o veți servi.

Cu un ac special se închide umplutura în interior.Se mai toarnă un fir de ulei pe deasupra găinii. În jurul ei, în tavă, se pun felii de gutuie sau mere întregi. Am preferat să folosesc un vas cu capac, fiind vorba despre o găină întreagă, am avut emoții să nu rămînă nefăcută, așa că în prima oră am lăsat la cuptor vasul cu capac, apoi l-am scos, ca să se rumenească bine găina.

Deci după o oră cu capac, o oră fără capac, la 180-190 grade Celsius, găina arăta așa. Cred că mai putea sta puțin la cuptor, dar aromele care au învăluit toată casa m-au făcut să o scot după doar 2 ore. Gutuile caramelizate, condimentele, mirosul de carne coaptă, toate au concurat la a ne asmuți simțurile.

Puteți alege ca garnitură și niște cartofi la cuptor, dar eu prefer acest fel deosebit de mîncare alături de fructele amintite mai sus, ori felii de gutuie, ori mere coapte. Umplutura picantă, carnea moale care se desprinde de pe oase și se topește în gură, alături de fructele dulci caramelizate, fac din acest fel de mîncare un răsfăț al papilelor gustative.

Mi-a făcut mare plăcere să retrăiesc amintiri dragi despre evenimente petrecute alături de familia mea, și vă doresc și vouă să simțiți la fel, gătind poate chiar acest fel de mîncare și invitîndu-vă familia să îl savurați împreună. Creați-vă amintiri, sînt singurele lucruri cu care rămînem după ani și ani.

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *