Prune uscate cu orez (și zahăr ars)

Mîncare de toamnă și iarnă, făcută azi din nostalgie și mare poftă.

Prune uscate, aproximativ 500 de grame. Orez, o ceșcuță și jumătate. Zahăr, 3-4 linguri.

Se pune apă la fiert și cînd clocotește se aruncă prunele spălate în ea. Apa să acopere prunele, să nu fie prea multă. Se fierb vreo 15 minute.

Se pune la fiert orezul în aproximativ 3 cești de apă.

Se topesc într-un vas 2-3 linguri de zahăr pînă se caramelizează și miroase a zahăr ars, să nu se ardă foarte tare, dar nici să nu fie doar topit. Zahăr ars înseamnă puțin fum…

Se amestecă în vasul cu zahărul ars prunele cu apa în care au fiert și orezul fiert doar pe jumătate, scurs de apă, se adaugă o lingură de zahăr și un praf de scorțisoară și se lasă să fiarbă împreună pînă e gata orezul.

Rezultat:

20151030_160705[1]Noi o tratăm ca pe o mîncare obișnuită și o mîncăm cu pîine, cine vrea poate să o mănînce ca desert. Eu vreau s-o servesc mîine pe post de garnitură la o rață la cuptor, dacă mai rămîne ceva pînă atunci. N-ar fi de mirare ca cineva s-o vrea ciorbă… chestie de alegeri.

2 thoughts on “Prune uscate cu orez (și zahăr ars)

  1. Pingback: Risotto cu căpșuni | Garda Culinară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *