Bucatareala, Pentru Paște, Rețete, Sosuri

Sos de mentă și lămîie

Pe ultima sută de metri înainte de Paște, mi-am adus aminte că tare aș vrea să popularizez un genial sosuleț de mentă cu lămîie, lime, sau ce altă lămîie ciudată mai știți pe lumea asta.

Sosulețul e dedicat mielului, mielului făcut friptură, adică, dar merge excelent și peste orice garnitură cartofoasă, bulguroasă, orezoasă, cous-cous-oasă, adică de-astea carbohidrante. E răcoritor și aduce o notă de prospețime preparatelor grăsuț-fin-unsuroase, cum e fripturica asta de miel. Pe lîngă sosul tradițional al fripturii, realizat în diverse feluri, după preferințe.

Se cere mentă, sare de mare grunjoasă, zeamă de lămîie și ulei de măsline.

Menta mea e proaspăt culeasă de prin grădină, o folosesc destul de des în diverse preparate, așa că o cultiv cu drag. Se întinde și repede, nu am făcut niciun efort s-o înmulțesc.

O mînă de mentă bine spălată. Poză.

Se scot frunzele de pe tulpină. Poză.

Se toacă frunzele finuț, dar nu tocmai. Poză. Vă dați seama că am făcut multe poze și n-am ce face cu ele, deci le mai intercalez prin subiect. Mai ales că e vorba despre verde, care e culoarea anului.

Se pun frunzele tocate într-un mojar cu niște sare de mare grunjoasă, pentru a putea fi mojarate mai bine, și doar un firișor de ulei de măsline.

Și se freacă bine pînă se face menta mică-mică, își eliberează uleiuri și arome.

Se stoarce o lămîie sau lime, eu am folosit lime. Se pune una sau se pun mai multe, depinde de cum vă place și cîtă mentă aveți.

Se mai pune puțin ulei, după cum vi se pare că arată, și mai amestecați puțin în mojar, să fie cît mai omogen sosul.

Și a venit momentul pe care nu l-aș fi vrut neapărat, dar nu se poate fără: poza finală. Care e ceva foarte nerealistic, o poză foarte prost făcută, dar asta e, o să refac poza cu sosul pe care o să-l fac anul ăsta, o să încerc să fie mai bună și o să editez subiectul să pun o poză frumoasă. În realitate e ceva foarte plăcut la culoare, un verde viu al mentei se combină cu un verde-gălbui al lichidului în care plutește, nu vă veți face de rușine dacă îl puneți pe o masă festivă într-un recipient drăguț.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *